logo

Anoskopija i rektoskopija što je to

Svaki će proktolog NN reći da je moguće razjasniti proktološku dijagnozu na temelju rezultata anoskopije i sigmoidoskopije.

Najbolji proktolozi u Nižnjem Novgorodu posjeduju takve dijagnostičke tehnike.

Anoskopija

Dubina crijevnog područja proučavanog anoskopom je 10 cm.

Anoskopija je instrumentalna studija rektuma. Ovaj postupak omogućava najboljim proktolozima u Nižnjem Novgorodu da:

 • napraviti procjenu sluznice rektuma i analnog kanala;
 • uzeti biomaterijal za detaljniji pregled (histologija, biopsija);
 • izvoditi manipulacije i minimalno invazivne postupke.

Zadaci s kojima se proktolog suočava tijekom anoskopije su otkrivanje patologije u analnom kanalu i donjim dijelovima rektuma.

Priprema za anoskopiju

Da bi dobili najtočnije dijagnostičke podatke, NN proktolozi će pacijentu dati preporuke kako se ponašati prije dijagnoze..

Priprema za postupak anoskopije: čišćenje crijeva klistirom (1,5-2 litre) na dan studije ili mikro klistir "Microlax".

Napredak postupka

Nakon postupka pripreme za anoskopiju, pacijent dolazi kod proktologa kako bi pregledao rektum pomoću posebnog endoskopskog uređaja. Anoskop - aparat sa svjetlosnom vodilicom duljine oko 10 cm i promjera oko 2,5 - 3,0 cm.

Na pregledu, pacijent leži na boku na kauču, uvučenih koljena..

Vrijeme pregleda ne prelazi 5-7 minuta. S jakom osjetljivošću na bol, pacijentu se može ubrizgati anestetik.

Rektoromanoskopija

Ova dijagnostika provodi se pomoću rektoskopa. Ovaj se uređaj sastoji od cijevi duljine 30 cm i promjera 2 cm, posebnih leća i uređaja za osvjetljenje i ubrizgavanje zraka.

Rektoskop pomaže detaljno proučiti stanje sluznice rektuma i završnog dijela sigmoidnog kolona. Prisutnost polipa, novotvorina rektuma - sve se to može dijagnosticirati sigmoidoskopijom rektuma.

U ovom slučaju nije potrebna opća anestezija..

Priprema za sigmoidoskopiju

Kako bi se smanjila količina izmeta 2-3 dana prije pregleda, nepoželjno je jesti svježe povrće i voće. Hrana koja povećava emisiju plinova ne smije se jesti. Bez gaziranih pića, alkohola, mahunarki itd. ne bi trebao biti u prehrani.

Priprema pacijenta za sigmoidoskopiju uključuje klistiranje za čišćenje navečer prije pregleda i ujutro na dan dijagnoze. Dopušteno je koristiti Mikrolax mikroklizme ujutro na dan dijagnoze.

Napredak istraživanja

Pregled rektoskopom provodi se pacijentu koji leži na boku na kauču. Možete koristiti posebnu proktološku posteljinu.

Rektoskop je podmazan kremom i umetnut u anus. Kada se cijev vodi duž rektuma, zrak se kontinuirano pumpa (kako bi se svi nabori poravnali).

Proktolog ispituje stanje istraženih područja pomoću optičkih leća.

Anoskopija u Moskvi - priprema za pregled i postupak

Anoskopija - koji je to postupak? Anoskopija je neinvazivna instrumentalna metoda istraživanja. Proktolozi u bolnici Yusupov koriste ga za objektivnu procjenu stanja analnog kanala.

Anoskopija se ne izvodi bez pripreme. Medicinsko osoblje pruža posebnu obuku koju propisuje liječnik. Pacijenti često pitaju liječnika: "Anoskopija - boli li?" Recenzije postupka pokazuju da tijekom studije pacijent može osjećati laganu nelagodu.

Indikacije i kontraindikacije za anoskopiju

Proktolozi u bolnici Yusupov izvode anoskopiju za sve pacijente s bolestima krajnjeg dijela debelog crijeva bez iznimke. Studija omogućuje ranu dijagnozu hemoroida. Liječnik pomoću anoskopa određuje mjesto i stanje hemoroida, što mu omogućuje sastavljanje optimalnog plana liječenja.

Tijekom anoskopije, proktolog je u stanju identificirati sljedeću patologiju:

 • Kripte crijevnog zida;
 • Upala sluznice rektuma;
 • Benigne i maligne novotvorine;
 • Hipertrofija papila;
 • Fistule;
 • Kondilomi;
 • Analne pukotine;
 • Polipi.

Potrebno je proći pregled pomoću anoskopije ako imate sljedeće simptome:

 • Nelagoda i svrbež u anusu;
 • Spaljivanje i bol u anorektalnoj regiji;
 • Ispuštanje krvi, sluzi ili gnoja;
 • Crijevni poremećaji (proljev ili zatvor);
 • Gubitak hemoroida u pozadini fizičkog stresa.

Liječnici Proktološkog odjela ne rade anoskopiju ako su prisutne sljedeće kontraindikacije:

 • Akutni oblici paraproktitisa;
 • Tromboza hemoroida;
 • Sužavanje lumena rektuma;
 • Stenoziranje tumora;
 • Opekline rektuma i perianalne regije (u akutnoj fazi);
 • Akutno razdoblje analne pukotine.

Ako postoje privremene kontraindikacije za anoskopiju, pregled pacijenta odgađa se dok se bolest ne izliječi, što nije dopuštalo provođenje dijagnostičkog postupka. U nekim se slučajevima dijagnostička anoskopija pretvara u medicinski postupak - proktolog, koji je identificirao formaciju u rektumu, uklanja je i šalje na histološki pregled. Anoskopija se koristi za različite terapijske postupke: fizioterapeutske postupke, primjenu lijeka, ligaciju unutarnjih hemoroida, skleroterapiju i uklanjanje hipertrofiranih analnih papila, koagulaciju patoloških žarišta.

Priprema za anoskopiju

Kako bi liječnik mogao kvalitativno pregledati rektum tijekom anoskopije, vrše se pripreme za pregled. Liječnici preporučuju pacijentu da se odrekne masne hrane i izuzme jedenje hrane koja izaziva stvaranje plina u crijevima. Na dan pregleda medicinska sestra stavlja klistir za pročišćavanje zapremine 1,5-2 litre. Ponekad liječnici propisuju laksative. Pacijent ih uzima oralno navečer uoči studije. Ako pacijent ima nizak prag osjetljivosti na bol, daje mu se injekcija analgetskog lijeka intramuskularno. Lokalna anestezija koristi se u slučaju povećane osjetljivosti anusa i rektalne sluznice na bol.

Za postavljanje klistira upotrijebite šalicu Esmarch. Kod kuće pacijent može koristiti obični gumeni jastučić za grijanje s cijevi i vrhom. Pacijent puni grijaću podlogu toplom vodom iz slavine ili prokuhanom vodom. Iz niza savjeta trebali biste odabrati onaj koji je približno jednak veličini vašeg kažiprsta i podmazati ga bilo kojom masnom podlogom (ulje, vazelin). Dalje, trebali biste leći na lijevoj strani, savijajući noge u zglobovima kuka i koljena pod pravim kutom (zauzmite takozvani fetalni položaj). Najprikladnije je ležati na podu u sobi s velikim ručnikom ispod. Bocu s toplom vodom treba postaviti 1–1,5 metara iznad poda. Slavina na njemu mora biti zatvorena. Ako nema slavine, možete jednostavno saviti cijev i zamoliti pomoćnika da je zadrži.

Dalje, rukom (prema osjetima) trebate umetnuti podmazani vrh u anus i držati ga do kraja ubrizgavanja vode. Uvođenje savjeta možete povjeriti pomoćniku ili to učiniti sami. Nakon umetanja vrha, pomagač otpušta savijenu cijev ili otvara slavinu. Ako voda ne ide, možete malo stisnuti grijaću pločicu. Ponekad se dogodi da se vrh nasloni na stolicu, a voda ne teče. Sva voda odlazi u rektum za 5-10 minuta. U ovom su slučaju mogući manji osjećaji boli koji su povezani s širenjem crijeva vodom. Nakon punjenja crijeva vodom, trebate pričekati nekoliko minuta i isprazniti crijeva u zahod. Sat vremena kasnije postupak se ponavlja

Za anoskopiju se možete pripremiti uz pomoć endofalk preparata. Neki pacijenti podnose takvu pripremu za anoskopiju lakše od klistiranja, drugi imaju neugodan okus lijeka. Paket sadrži 6 paketa endofalka. Ako pacijent teži 80 kg, dovoljno je kupiti 2 pakiranja lijeka u ljekarni, ako je pacijent težak više od osamdeset kilograma, potrebna su 3 pakiranja lijeka. Nakon otapanja praha u vodi, pacijent popije otopinu. Lijek se ne apsorbira u crijevima, već ga ispire i izlazi.

Dva pakiranja endofalka otapaju se u jednoj litri vode ili bistrog soka, 3 paketa - u jednoj i pol litri. Ako je proktolog imenovao anoskopiju ujutro, morate započeti pripremu od sedamnaest sati navečer prethode danu studije. Pacijent treba popiti 1 čašu (250 ml) otopine svakih 15 minuta (1 litra na sat). Nakon konzumiranja cjelokupne otopine pojavljuje se nagon za ispuštanjem vode i voda za pranje počinje izlaziti. Nakon završetka uzimanja endofalk-a, pacijent odlazi na WC još 1-2 sata.

Što je anoskopija i kako se to radi

Vizualni pregled sluznice rektuma (anoskopija) provodi se pomoću endoskopskog uređaja za anoskop. Ovo je cijev dugačka najviše deset centimetara koja je opremljena svjetlosnim vodičem. Promjer glatke metalne šipke ne prelazi jedan centimetar. Proktolog može pregledati jedan od sljedećih položaja pacijenta:

 • Na ginekološkoj stolici, ležeći na leđima;
 • Ležeći na lijevoj strani savijenih koljena i nogu pritisnutih na prsa;
 • Kleknite dok se oslanjate na laktove.

Proktolog nježnim kružnim pokretima umetne instrument u rektum. Liječnik provodi vizualni pregled sluznice rektuma unutar deset centimetara od anusa. Ukupno trajanje pregleda varira od 10 do 15 minuta. Tijekom pregleda proktolog uzima razmaz iz rektalne sluznice. Ako je naznačeno, izvodi biopsiju - uzimajući komad tkiva za naknadni histološki pregled. Na kraju postupka, liječnik pažljivo uklanja anoskop.

Liječenje bolesti otkrivenih anoskopijom

Nakon anoskopije, proktolog postavlja točnu dijagnozu i sastavlja plan liječenja za utvrđenu bolest. Liječnici Odjela za proktologiju pridržavaju se preporuka Europskog udruženja proktologa, ali pojedinačno pristupaju odabiru metode liječenja za svakog pacijenta. Konzervativna terapija provodi se najnovijim lijekovima koji djeluju učinkovito i imaju minimalan raspon nuspojava.

Mnoge intervencije izvode se pod kontrolom anoskopa. Proktolozi bolnice Yusupov koriste najnoviju opremu vodećih svjetskih proizvođača. Omogućuje ne samo inspekciju rektalne sluznice, već i uklanjanje neoplazme. Operacija se izvodi kroz anus, bez kršenja integriteta kože prednjeg trbušnog zida i međice. O teškim slučajevima rektalnih bolesti govori se na sastanku Stručnog vijeća. Profesori, doktori medicinskih znanosti, liječnici najviše kategorije zajedno odabiru optimalnu metodu liječenja pacijenta. Ako rezultati anoskopije nisu dovoljni za utvrđivanje točne dijagnoze, propisuje se pregled pacijenta pomoću sigmoidoskopije, kolonoskopije, magnetske rezonancije i računalne tomografije.

Suvremeni pristupi liječenju analne pukotine

Analna pukotina jedna je od najčešćih ljudskih bolesti. Proktolozi u bolnici Yusupov identificiraju je kod 11-15% pacijenata koji pate od bolesti rektuma i perianalne regije. Bolest se uglavnom razvija kod mladih i sredovječnih ljudi, žene su češće bolesne.

Proktolozi u bolnici Yusupov rade anoskopiju u prisutnosti simptoma akutne analne pukotine nakon ublažavanja boli. Tijekom anoskopije liječnik utvrđuje uzdužni defekt sluznice s prozirnim rubovima i dnom. U kroničnom tijeku bolesti rubovi takvog čira zadebljavaju se i zadebljavaju, posebno u krajnjem dijelu pukotine. Na ovom mjestu nastaje polipoidno zadebljanje vezivnog tkiva, koje se naziva „sentinel tuberkulus“. U proksimalnoj regiji, na razini same zubne linije, ponekad tijekom anoskopije, liječnik utvrđuje prisutnost hiperplastične analne papile.

Prava analna pukotina je traumatična suza zida anusa koja je popraćena jakim grčem sfinktera i sindromom jake boli. Za razliku od svih vrsta površinskih suza i ogrebotina koje se mogu lokalizirati po cijelom opsegu anusa, pukotina se uvijek nalazi samo uz središnju liniju u 6 sati na brojčaniku (kokcigealna strana). Rjeđe proktolog tijekom anoskopije utvrdi kvar na sluznici na prednjem zidu rektuma - dvanaest sati na brojčaniku u položaju pacijenta na leđima.

Tijekom anoskopije liječnik provodi biopsiju. Tijekom histološkog pregleda morfolog pronalazi zamjenu vlakana potkožnog dijela vanjskog sfinktera anusa vezivnim tkivom. Uz dugi tijek bolesti, ovaj proces dovodi do opuštanja sfinktera..

U liječenju bolesnika s analnom pukotinom, proktolozi bolnice Yusupov koriste mnoge metode:

 • Izrezivanje pukotine;
 • Razne vrste sfinkterotomije;
 • Alkoholna blokada;
 • Injekcija botulinskog toksina;
 • Laserska koagulacija pukotine.

Unatoč primjeni suvremenih metoda liječenja, recidiv bolesti, prema različitim izvorima, javlja se u 15-45% bolesnika. Na smanjenje kvalitete života bolesnika utječe velika učestalost specifičnih postoperativnih komplikacija: insuficijencija analnog sfinktera i cicatricialne strikture. Dugoročni pozitivni rezultati postižu se složenim patogenetski utemeljenim liječenjem. Liječnici Proktološkog odjela koriste režim liječenja lijekovima koji preporučuje Europsko udruženje koloproktologa. Uključuje laksative, sitz kupke, masti i čepiće s lokalnim anesteticima.

U akutnom obliku bolesti, liječenje bolesnika s analnom pukotinom provodi se imunomodulirajućim lijekovima. Učinkovita i alternativna metoda liječenja bolesnika s kroničnom analnom fisurom je ekscizija analne fisure šivanjem postoperativne rane i stvaranjem drenažnog kanala s bočnom potkožnom sfinkterotomijom. Pozitivni rezultati u dugoročnom razdoblju omogućuju liječnicima Proktološkog odjela da dobiju sveobuhvatnu metodu liječenja pacijenata s analnom pukotinom. Sastoji se od primjene lijekova s ​​imunomodulatornim djelovanjem Posterisan i Viferon te izvođenja kirurgije - izrezivanja analne pukotine sa šivanjem postoperativne rane i stvaranjem drenažnog kanala u kombinaciji s bočnom potkožnom sfinkterotomijom. Korištenje imunomodulirajućih lijekova od strane liječnika Proktološkog odjela u predoperacijskom i postoperativnom razdoblju omogućuje ranu rehabilitaciju pacijenata, smanjujući rizik od postoperativnih komplikacija i učestalost recidiva bolesti..

Inovativni tretmani za kronične hemoroide

Hemoroidi su nenormalno povećanje hemoroida. Može biti vanjska i unutarnja. Kombinirani hemoroidi su povećanje i vanjskog i unutarnjeg hemoroida. Da bi dijagnosticirali unutarnje hemoroide, proktolozi koriste anoskopiju.

Najčešće se bolest razvija postupno. U početku pacijent ima osjećaj neke nespretnosti, težine u anusu. Često se bilježe zatvor, bol tijekom čina defekacije. Vremenom se u pacijenta javlja strah od stolice. Bol se pogoršava nakon pijenja alkohola, začinjene hrane ili nakon vježbanja.

Hemoroidi se očituju sljedećim simptomima:

 • Bol;
 • Krvarenje;
 • Gubitak hemoroida.

Tipično se malo krvarenja dogodi tijekom ili neposredno nakon stolice. Boja krvi je obično grimizna, ali ponekad se oslobađa tamna krv, ponekad sa ugrušcima. Redoviti gubitak krvi brzo dovodi do razvoja anemije.

Hemoroidi prvo ispadaju tijekom pražnjenja crijeva, a nakon nekog vremena - čak i tijekom naprezanja, kihanja, kašljanja, dizanja utega. Tromboza i nekroza hemoroida mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku s razvojem ozbiljne kliničke slike.

Liječnici Odjela za proktologiju primjenjuju inovativne metode liječenja hemoroida. Kirurzi pod kontrolom ultrazvučnog pregleda, kirurška intervencija - transanalna hemoroidalna draterilizacija. Postupak je vrlo učinkovit. Liječnik ima mogućnost prepoznati i najmanje posude (promjera do jednog milimetra) koje hrane hemoroide i previti ih. Druga faza operacije je dizanje. Ovo je svojevrsno „stezanje“ čvorova, koje pruža maksimalan kozmetički učinak..

Uklanjanje hemoroida tehnologijom "brtvljenja" žila inovativna je metoda koja vam omogućuje brzo i učinkovito oslobađanje pacijenta od hemoroida. Operacija se izvodi pomoću inovativnog visokoenergetskog uređaja Ligasure. To omogućuje točkovno uklanjanje hemoroida, istodobno isključujući opekline tkiva i pojavu ožiljaka u postoperativnom razdoblju. Nakon takve operacije pacijent se što prije vraća u normalan život..

Da biste se podvrgli pregledu pomoću anoskopije i liječenju bolesti koje liječnik otkriva tijekom studije pomoću najnovijih metoda, zakažite sastanak s proktologom bolnice Yusupov putem interneta ili pozivom u kontakt centar.

Anoskopija i sigmoidoskopija (rektoskopija)

Anoskopija je metoda za dijagnosticiranje bolesti rektuma, koja se provodi pomoću posebnog uređaja - anoskopa. Postupak vam omogućuje pregled analnog kanala do dubine od 8-10 centimetara. Dijagnostika nadopunjuje digitalni rektalni pregled, koji ponekad može biti nedovoljno informativan.

Što vam omogućuje identifikaciju?

 • uzroci boli u analnom području;
 • uzroci trajnog zatvora;
 • analne pukotine;
 • polipi i kondilomi;
 • hemoroidi i njegove komplikacije (krvarenje, perforacija);
 • kronični proljev;
 • rektalni tumori;
 • rektalne fistule.

Priprema za postupak

Iako je postupak prilično jednostavan, prije anoskopije potreban je poseban trening:

 • Ograničenje hrane. Tijekom dijagnoze treba isprazniti crijeva, stoga, dan prije pregleda, pacijent ne smije ništa jesti 12 sati prije pregleda. To se pravilo mora strogo poštivati, jer s nepotpunim pražnjenjem probavnog sustava studija može biti neinformativna. Pacijent će morati ponoviti neugodan postupak.
 • Pročišćavanje. Navečer prije postupka trebate izvesti klistir za čišćenje. Drugi se put mora završiti nekoliko sati prije studije. Ako je pacijent u ozbiljnom stanju i bit će mu teško podnijeti klistir, možete koristiti jak laksativ, na primjer, Fortrans. Lijek se ubrizgava u tijelo 4 puta s razmakom od 15 minuta. Za svaki sastanak pacijentu se daje 500 ml otopine, ukupni volumen laksativa je 2 litre. Ovaj postupak omogućuje vam pročišćavanje crijeva izmeta bez korištenja klistira..

Postupak postupka

 1. Pacijent se postavi u položaj u kojem je prikladno pregledati područje anusa: ili leži na boku s nogama privučenim na trbuh ili sjedi na ginekološkom stolcu.
 2. Liječnik provodi preliminarni digitalni pregled rektalne regije kako bi procijenio spremnost pacijenta za postupak i pronašao kontraindikacije za pregled rektuma.
 3. Nakon digitalnog pregleda, u rektum se kroz anus umetne anoskop - endoskopski aparat koji ima svjetlosnu i optičku opremu.
 4. Uređaj se laganim kružnim pokretima gura prema unutra do dubine od oko 8 cm.
 5. Obturator se uklanja iz anoskopa, nakon čega se izvodi sekvencijalni pregled crijevne sluznice.

Tijekom manipulacije liječnik može procijeniti stanje rektuma i analnog kanala, otkriti patološke promjene na njihovim zidovima (hemoroidi, novotvorine, upalni procesi).

Kad se umetne anoskop, pacijent ne osjeća jaku bol, osjeća se samo lagana nelagoda kada se aparat prođe kroz anus. Stoga postupak ne zahtijeva upotrebu lokalne anestezije..

Kontraindikacije

 • akutne upalne bolesti u rektumu (gnojni paraproktitis, Crohnova bolest);
 • komplicirani hemoroidi i pridruženi vaskularni poremećaji (tromboza hemoroidnih vena);
 • stenoziranje novotvorina rektuma i analnog kanala;
 • toplinske ili kemijske opekline sluznice visoke težine (III i IV);
 • analne pukotine s akutnim tijekom;
 • oticanje u analnom području.

Skupina kontraindikacija uključuje sistemske bolesti u kojima je pacijent u ozbiljnom stanju. To su akutne infekcije s jakom vrućicom, patologije srca i krvnih žila, plućni poremećaji.

Sve navedene indikacije su relativne. U slučaju nužde, kada postoji ozbiljan rizik za zdravlje pacijenta, anoskopija se može izvesti čak i ako postoje kontraindikacije.

Razlike između anoskopije i sigmoidoskopije

Za dijagnozu bolesti rektuma koriste se i anoskopija i sigmoidoskopija. Međutim, mogućnosti ovih studija razlikuju se. Anoskopijom se procjenjuje samo 8-12 centimetara analnog kanala. Ovaj segment uključuje anorektalnu regiju u kojoj se najčešće nalaze hemoroidi. Ali lezija rektuma može biti na višoj razini. U ovom slučaju dijagnostičke mogućnosti anoskopije za otkrivanje patološkog nedostatka neće biti dovoljne.

Ako je potrebno, liječnici provode detaljniju studiju - sigmoidoskopiju. Omogućuje vam procjenu stanja rektalne sluznice preko 20-25 centimetara. Dublji pregled otkriva dodatne komplikacije bolesti, na primjer, izvor krvarenja iz crijeva.

Studija igra važnu ulogu u dijagnozi karcinoma rektuma, koji se često nalazi u kolorektalnoj regiji. Sigmoidoskopijom možete pronaći analne pukotine koje se nalaze dovoljno visoko. Rano otkrivanje ovih nedostataka vrlo je važno, jer ispravno i pravovremeno liječenje omogućuje vam da ih se riješite uz pomoć lijekova, dok napredni tečaj zahtjeva kiruršku intervenciju. Studija se provodi sa sumnjom na trombozu hemoroida, posebno u prisutnosti unutarnjih hemoroida.

Općenito se sigmoidoskopija i anoskopija razlikuju u količini dijagnostičkih mogućnosti. Anoskopija se obično koristi kao primarna dijagnostička tehnika za hemoroide. Sigmoidoskopija je napredniji postupak, stoga se koristi za detalje podataka i razjašnjavanje dijagnoze.

Razlike između anoskopije i sigmoidoskopije

 • Članci
 • Promocije i popusti
 • Ugovoreni sastanak

Stručnjaci smatraju da su anoskopija i rektoskopija jednom od najinformativnijih metoda koje se u proktologiji koriste za ispitivanje trenutnog stanja sluznice analnog kanala, debelog crijeva i sigmoidnog kolona. Pacijente često zanima kako se anoskopija razlikuje od sigmoidoskopije i koja je od metoda poželjnija kao dijagnostički postupak?

U medicinskom centru "MedBioSpektr" možete proći cjeloviti proktološki pregled pomoću napredne opreme i naprednih tehnika. U Moskvi su vrata naše klinike u podzemnoj željeznici Kashirskaya otvorena za klijente.

Anoskopija i sigmoidoskopija: razlike i značajke

Prije svega, razlika između metoda leži u instrumentaciji. Također treba napomenuti da se sigmoidoskopija može koristiti ne samo u dijagnostičke svrhe, već i za provođenje medicinskih postupaka, stoga joj često prethodi anoskopija:

 • prilikom provođenja anoskopije koristi se anoskop - uređaj opremljen optičkim sustavima. Omogućuju vam jasnu sliku stanja sluznice posljednjih 5 cm analnog kanala, prepoznavanje patoloških promjena i upala - polipa, hemoroida itd.;
 • Rektoskop je opremljen sustavom osvjetljenja i sustavom za dovod zraka, koji se nakon napuhavanja rektalne šupljine mijenja u okular za prikazivanje slike na monitoru. Metoda, uz proučavanje rektuma i sigmoidnog kolona do 20-25 cm od anusa, omogućuje uzimanje biopsije;
 • priprema za anoskopiju i sigmoidoskopiju sastoji se u čišćenju crijeva klistirkom (daje se 1-2 sata prije početka postupka) ili posebnim laksativima. Odredit će ih liječnik tijekom preliminarnog pregleda, nužno prije bilo koje vrste instrumentalnog proktološkog pregleda.

Obratite nam se telefonom. +7 (495) 231-26-13 klinika na Kaširki ili +7 (49646) 535-96 (Ramenskoye) i odmah dogovorite sastanak s proktologom ili drugim stručnjakom - oporavak zdravlja ne traje!

Anoskopija i sigmoidoskopija što je to

Što je anoskopija: indikacije i postupak

Kolonoskopija, anoskopija i sigmoidoskopija metode su za dijagnozu i liječenje donjeg crijeva. Na samom početku pregleda pacijenta, proktolog koristi digitalnu tehniku.

Ako postoje hemoroidi, onda je ova tehnika dovoljna. Ali ako je upalni proces nastao u udaljenijim dijelovima rektuma, tada je potrebna anoskopija.

Što je to - anoskopija, zašto i kako se provodi - više o tome kasnije u članku.

Razlika između anoskopije i ostalih metoda

Anoskopija je ista osnovna dijagnostička metoda kao sigmoidoskopija ili kolonoskopija. Međutim, postoje razlike između njih:

 • Anoskopija. Tijekom studije moguće je pregledati anus i donji dio rektuma.
 • Rektoskopija. Dijagnosticira se unutarnja površina rektuma, kao i donji dio sigmoida.
 • Kolonoskopija. Ova metoda omogućuje potpuno ispitivanje debelog crijeva.

Uređaj za istraživanje

Prilikom pregledavanja rektuma anoskopijom koristi se poseban uređaj - anoskop.

U medicinskoj praksi postoje različite vrste anoskopa, ali većina je glatka cijev dugačka približno 12 cm i promjera 1 cm..

Na jednom je kraju ova cijev malo proširena, od nje se proteže ručka koja se može isporučiti s baterijom ili spojiti na izvor napajanja.

Štap (trn) prolazi unutar cijevi i viri iz nje za jedan centimetar. Moderni modeli uređaja imaju pozadinsko osvjetljenje. Takav uređaj omogućuje pažljivo ispitivanje unutarnje površine crijeva, ubrizgavanje lijeka, uzimanje razmaza ili materijala za histološku analizu..

Anoskop može biti izrađen od metala ili plastike. U prvom slučaju, nakon uporabe, uređaj se sterilizira za daljnju uporabu..

Plastični anoskop jednokratni je dijagnostički alat i dolazi u steriliziranim zapečaćenim vrećicama. U oba slučaja uređaj je potpuno siguran za dijagnozu rektuma.

Njegova je površina apsolutno glatka, ne iritira i ne ozljeđuje sluznicu.

Ako se izvodi videoanoskopija, optički uređaj ugrađen u cijev omogućuje vam da vidite unutarnju stijenku rektuma na zaslonu monitora. Snimku možete spremiti ili popraviti određeno mjesto na sluznici, a zatim fotografirati.

Uz dijagnostički vizualni video pregled, uređaj se aktivno koristi za uzimanje materijala sa crijevnih zidova, kao i za liječenje.

Zašto se radi istraživanje?

Rezultati anoskopije od velike su važnosti u dijagnozi rektalnih patologija. Njegova uporaba omogućuje izvođenje manipulacija kako bi se:

 • potvrditi ili odbiti preliminarnu dijagnozu;
 • uzeti materijal (komad sluznice, razmaz) za naknadnu analizu;
 • unesite lijek;
 • procijeniti stupanj oštećenja sluznice rektuma;
 • za provođenje medicinskih postupaka.

Proktolog objašnjava pacijentu tijek anoskopije

Takva dijagnoza omogućuje vam otkrivanje pojave unutarnjih hemoroidnih čvorova, polipa u početnoj fazi razvoja, simptoma Crohnove bolesti. Također, postupak omogućuje prepoznavanje patologija kao što su fistule, tumori, pukotine, kondilomi..

Samo uz pomoć anoskopije moguće je provesti takvu terapijsku manipulaciju kao što je uvođenje lijeka izravno na mjesto upale. Osim toga, takve kirurške intervencije poput skleroterapije, infracrvene i elektrokoagulacije i druge izvode se pod videoskopskom kontrolom..

Indikacije i kontraindikacije

Budući da je anoskopijom namijenjeno ispitivanje stanja rektuma, indikacije za njezino provođenje bit će sljedeće patologije i stanja:

 • sumnja na kancerozni tumor;
 • problemi sa stolicom;
 • iscjedak različite prirode (gnoj, sluz, krv) iz anusa;
 • bolovi u anusu nepoznatog podrijetla;
 • hemoroidi;
 • sumnja na prisutnost polipa, bradavica i drugih formacija.

Indikacija za postupak također će biti potreba za ubrizgavanjem lijeka u lumen rektuma, potreba za kirurškim zahvatima.

Postupak nema apsolutne kontraindikacije za uporabu. Ako su prisutni hemoroidi, ispitivanje se provodi nakon uklanjanja upalnog procesa. Anoskopija se ne provodi čak ni u slučaju suženja lumena crijeva.

Kako se pripremiti za pregled?

Da bi dobiveni dijagnostički rezultati bili pouzdani, prije studije trebate očistiti crijeva klistirom. Preporuča se dva klistiranja: jedan navečer, a drugi ujutro na dan za koji je predviđena anoskopija.

Da biste crijeva očistili od izmeta, možete koristiti i posebna farmakološka sredstva, na primjer, Fortrans ili Microlax. Također je poželjno isključiti masnu hranu i jela koja mogu dovesti do povećanog stvaranja plinova 2-3 dana prije dijagnoze.

Prije postupka možete doručkovati.

Napredak istraživanja

Anoskopija je jednostavan i bezbolan dijagnostički postupak. U pravilu ne uzrokuje ozbiljnu nelagodu pacijentu. Njegovo trajanje je oko 20 minuta i ovisi o ciljevima.

Da bi uvođenje anoskopa bilo što bezbolnije i prirodnije, pacijent mora zauzeti odgovarajući položaj. Postoje tri mogućnosti za položaj ankete:

 • pomoću ginekološke stolice (pacijent leži na leđima);
 • pacijent leži na kauču s lijeve strane, a zatim mu približi koljena;
 • pacijent klekne dok se savija prema naprijed s naglaskom na lakatni zglob.

Proktolog podmazuje anoskop posebnim spojem koji olakšava njegovo uvođenje, a zatim uređaj ubaci u rektum za 12 cm i provodi dijagnostiku.

Anoskopija obično ne zahtijeva upotrebu sredstava za ublažavanje boli. Međutim, takve manipulacije poput uzimanja sluznice za histologiju, kao i legiranje polipa, uključuju upotrebu anestezije. Moguća je uporaba lokalnih anestetika i primjena sedativa.

Komplikacije

U većini slučajeva postupak se odvija bez štetnih posljedica. Međutim, moguće su i komplikacije. Najčešće se to odnosi na uzimanje dijela sluznice za histološku analizu..

Nakon dijagnoze u takvoj situaciji može doći do rektalnog krvarenja. Druga je komplikacija povezana s neiskustvom proktologa. Tijekom manipulacije može doći do crijevne perforacije..

Stoga je vrlo važno obratiti se iskusnom stručnjaku..

Općenito se manipulacija dobro podnosi; nuspojave u obliku komplikacija vrlo su rijetke. Stoga se ne treba bojati držanja..

Anoskopija i rektoskopija: što je to ?

Sigmoidoskopija je endoskopski pregled rektuma i donjeg dijela sigmoidnog kolona. Omogućuje vam pregled donjeg crijeva za 20-25 cm, kako bi se proučio veći dio probavnog trakta, propisana je kolonoskopija, ali ne omogućuje vam uvijek da vidite prvih 25 cm od anusa.

Ovaj je postupak obvezna faza bilo koje proktološke studije, jer je bez njega, u pravilu, nemoguće točno dijagnosticirati, odrediti težinu patologije i prisutnost popratnih promjena, pa stoga odabrati odgovarajuću taktiku terapije. Sigmoidoskopija se provodi kako bi se identificirale razne novotvorine u donjem crijevu.

Rektoromanoskop ili rektoskop je poseban uređaj koji je šuplja metalna cijev, na jednom kraju nalazi se rasvjetni uređaj i sustav za dovod zraka.

Set uključuje nekoliko cijevi različitih promjera (1 cm, 1,5 cm i 2 cm) i duljina. Moguće je pregledati sluznicu pomoću posebnih optičkih okulara.

Tijekom postupka mogu se koristiti fleksibilni i kruti endoskopski uređaji.

Sigmoidoskop omogućuje ne samo proučavanje crijevnih zidova iznutra, već i sljedeće:

 • ukloniti strano tijelo;
 • ukloniti polipe;
 • uzeti biopsiju za daljnje ispitivanje sumnjivih područja sluznice;
 • kauterizirati neoplazmu električnom strujom;
 • za zgrušavanje krvnih žila kako bi se zaustavilo krvarenje.

Prije zahvata pacijent se mora potpuno skinuti ispod struka. Nakon toga trebao bi ležati na kauču u položaju "ležeći na boku" ili zauzeti položaj koljena-lakta, što je puno poželjnije, činjenica je da trbušni zid lagano opušta i cijev lakše prelazi iz rektuma u sigmoid.

Rektoromanoskop se u analni kanal uvodi tek nakon digitalnog pregleda rektuma.

Prije sigmoidoskopije obvezan je digitalni pregled rektuma

Cijev uređaja podmazuje se vazelinom ili drugim uljem i pažljivo ubacuje u anus do dubine od 4-5 cm. Zatim se od pacijenta traži naprezanje kao za pražnjenje crijeva i sigmoidoskop se duboko ubaci.

Nakon toga se izvadi obturator i ubaci optički okular pomoću kojeg se iznutra pregledava rektum i sigmoidno debelo crijevo, dok se cijev napreduje tako da ne odmara na crijevnom zidu. Istodobno se ubrizgava zrak za ispravljanje nabora, a sigmoidoskop se izvodi strogo duž lumena crijeva.

Kad nije moguće pregledati zidove zbog sadržaja crijeva, okular se izvadi u cijev, uvodi se pamučni tampon pomoću kojeg se očisti lumen organa. Ponekad se električna pumpa koristi za uklanjanje krvi, gnoja i sluzi.

Ako je potrebno, tijekom postupka mogu se ukloniti mali polipi. Za to se u cijev sigmoidoskopa uvodi koagulacijska petlja. Odsječe joj se novotvorina, a zatim se izvadi i pošalje na histologiju.

Također, ako je potrebno, uzima se biopsija i pažljivo uklanja sigmoidoskop.

S vremenom postupak traje ne više od 5-7 minuta. Prema pregledima pacijenata, lako se tolerira, samo kad se ubrizga zrak, postoji lagana nelagoda i više je poput klistiranja. Tijekom pregleda pacijent se mora opustiti i slijediti upute liječnika.

Ako je osoba bila u položaju koljena-lakta tijekom rektoskopije, nakon nje trebate neko vrijeme ležati na leđima, inače se može razviti ortostatski kolaps (nagli pad krvnog tlaka).

Ova se dijagnostička metoda već dugo koristi u medicini. Sigmoidoskopija je pregled rektuma, a također se istražuje i unutarnja površina distalnog sigmoidnog kolona. Ova vrsta dijagnoze provodi se pomoću posebnog aparata koji je umetnut u anus..

U proktologiji je gotovo nemoguće bez ove metode, budući da postoji vizualna procjena unutarnje površine ispitivanih dijelova gastrointestinalnog trakta.

U ovoj su grani medicine takve metode važne, jer liječnik ne može vidjeti većinu tkiva bez određenih uređaja i metoda istraživanja..

Rektoromanoskop pomaže u procjeni stanja organa do 35 cm od anusa.

Glavni preduvjeti za podvrgavanje ovom zahvatu su redovite bolovi u anusu, grčevi i bolni bolovi u cijelom donjem peritoneumu, krvavi i sluzavi iscjedci iz anusa, česte promjene u zatvoru i proljevu, prošle bolesti rektuma ili kronika ovog dijela ljudskog tijela.

Sigmoidoskopija se izvodi kada je pacijent u položaju koljena-torakal. Ako pacijenta jako boli, postupak pregleda izvodi se u općoj anesteziji..

Ozbiljnost i stupanj anestezije odabire se u skladu s bolesnikovom boli.

Anaskop je poseban uređaj za manipulaciju metodom - kružnim pokretima ubacuje se u anus ljudskog tijela, a nakon pregleda se jednako lako povlači.

Sigmoidoskopija i kolonoskopija razlikuju se u uređajima zahvaljujući kojima se vrši manipulacija.

Pacijenti se često pitaju koja je razlika između ove dvije metode istraživanja, koju od njih je manje bolno odabrati. Na ovo je pitanje nemoguće odgovoriti jednoznačno, jer se ciljevi ovih postupaka razlikuju. Možemo reći da sigmoidoskopija pomaže u istraživanju manjeg područja ljudskog tkiva, a kolonoskopija daje veću priliku za pregled stanja crijeva iznutra.

Dakle, sigmoidoskopija i kolonoskopija - u čemu je razlika? Prvi postupak daje manje informacija o stanju crijevnih zidova..

Donosi manje nelagode osobi, to jest, anestezija nije potrebna tijekom njezine provedbe. Druga manipulacija najčešće se odvija uz pomoć lijekova protiv bolova, budući da je cijev umetnuta dublje.

Također je informativniji. Njegove su prednosti u odnosu na sigmoidoskopiju:

 • minijaturna video kamera koja vam omogućuje da jasno vidite sluznicu debelog crijeva;
 • sposobnost dijagnosticiranja složenih bolesti u ranim fazama;
 • liječnik može ukloniti dio sluznice za biopsiju;
 • ako je potrebna koagulacija krvarenja, ova se manipulacija može provesti bez ikakvih problema.

Što je anoskopija? Ovo je dijagnostička metoda istraživanja koja se koristi u proktologiji i jedan je od obveznih postupaka kod sumnje na hemoroide. Uz njegovu pomoć možete provesti temeljit pregled analnog kanala, procijeniti stanje zidova sluznice i prepoznati čak i najraniju fazu bolesti donjeg rektuma i anusa.

Često rektalne bolesti kod osobe izazivaju samo neugodu i užas, a posjet liječniku odgađa se na neodređeno vrijeme. To je glavna pogreška takvih pacijenata, budući da do ovog trenutka patološki proces doseže impresivne veličine i teže ga je liječiti..

Bolesti rektalne regije treba liječiti odmah nakon postavljanja dijagnoze i zato postoji anoskopija

Infekcije koje su na ovaj ili onaj način ušle u debelo crijevo mogu prouzročiti poremećaj cijelog probavnog trakta, dovesti do razvoja tumora, čira ili malignih izraslina na površini sluznice. Stoga, kako ne bi došlo do takvih neugodnih posljedica, nemoguće je odgoditi dijagnozu i početak liječenja..

Savjet: preporuča se posjet proktologu najmanje jednom godišnje.

Indikacije za anoskopiju

Rezultati anoskopije vrlo su važni pri dijagnosticiranju rektalnih patologija, stoga se propisuje radi potvrde ili, naprotiv, pobijanja prethodno postavljene dijagnoze i radi prikupljanja materijala za istraživanje.

To može biti bris ili struganje sluznice rektuma.

Osim toga, postupak je naznačen u slučaju kada je potrebno procijeniti stupanj oštećenja sluznice, ubrizgati lijek ili provesti jednu ili drugu terapijsku manipulaciju..

Uz obvezni pregled koji bi trebali proći svi muškarci i žene, anoskopija je propisana i kada se pojave brojni simptomi. To uključuje:

 • dugotrajni ili kronični zatvor;
 • bol u analnom sfinkteru i rektumu;
 • pojedinačni ili višestruki hemoroidi;
 • iscjedak sa sluzi, gnojem ili krvlju;
 • zarazna upala crijevne sluznice.

Uz to, pregled se propisuje ako postoji sumnja na kancerozni tumor, polipe, genitalne bradavice i druge novotvorine..

Po čemu se anoskopija razlikuje od ostalih dijagnostičkih metoda

Uz ovaj postupak, postoji još nekoliko načelno sličnih, ali potpuno različitih u proučavanim područjima crijeva. Razlike su sljedeće:

 • tijekom anoskopije stručnjak pažljivo pregledava donji dio rektuma i izravno anus;
 • kolonoskopijom postaje moguć cjelovit pregled cijelog debelog crijeva;
 • rektoskopijom se pregledava unutrašnjost rektuma i donji sigmoid.

Priprema za postupak i njegova provedba

Prije pregleda pacijent mora temeljito očistiti crijevo mikroklizmama. To može učiniti prije nego što samostalno ode kod liječnika. Preporuča se staviti dva klistira: jedan navečer prije zahvata, a drugi ujutro.

Također, farmakološki pripravci - Mikrolax ili Fortrans mogu se koristiti kao dodatni stimulansi. Nekoliko dana prije anoskopije nije preporučljivo jesti masnu hranu, kao i hranu koja kao rezultat probave može stvarati plinove.

Lagani doručak prije dopuštenog postupka.

Fortrans je učinkovit pripravak za pouzdanije čišćenje crijeva

Suprotno uvriježenom mišljenju, anoskopija je prilično jednostavan postupak. Može se izvoditi u tri položaja, ovisno o individualnim preferencijama pacijenta:

 • na lijevoj strani, ležeći koljena privučena do prsa;
 • na ginekološkoj stolici, ležeći na leđima;
 • na sve četiri, oslonjeni na laktove.

Preliminarna palpacija

Pregled-palpacija preliminarna je metoda pregleda prije anoskopije - to će vam pomoći otkriti važne detalje. Da bi to izveo, proktolog navlači rukavice za jednokratno korištenje od lateksa, navlaži ih anestetičkim gelom ili mašću i zabija prst u anus.

Koristeći ovu tehniku, liječnik osjeća i procjenjuje stanje anusa, križnice i trtice. Provjerava prisutnost čvorova, njihovu konzistenciju, kao i stanje rektalnih mišića. Palpacija pomaže stručnjaku da shvati hoće li se čvorovi u budućnosti moći premjestiti u crijeva ili ne..

Kako je anoskopija

Tijekom provođenja metode, liječnik koristi anoskop - optički uređaj opremljen osvjetljenjem. Anoskopi su jednokratni ili za višekratnu upotrebu, a izrađeni su od plastike ili metala. Omogućuju vam pažljivo ispitivanje do 10 cm unutarnje površine analnog prolaza, kao i distalnog rektuma.

Prije umetanja uređaja, liječnik podmazuje vrh uljem ili gelom, a zatim ga kružnim, nježnim pokretima počinje unaprijediti kroz anus u crijevo.

Nakon što uređaj dosegne potrebnu dubinu, stručnjak izvlači trn (šipku koja osigurava krutost tijekom umetanja) i započinje pažljiv pregled površine sluznice.

Na temelju dobivenih podataka o pregledu, liječnik može postaviti ispravnu dijagnozu i propisati liječenje.

Čitav postupak traje najviše 20 minuta. Traje malo duže ako je uz uobičajeni pregled potrebno uzeti i čestice tkiva na analizu ili legiranje polipa. U tom slučaju, pacijentu se nudi ili lokalno navodnjavanje anestetičkim lijekom, ili unos sedativnog (sedativnog) sredstva.

Kao što znate, rektalni zid opremljen je određenim brojem receptora za bol, a prilikom uzimanja materijala za histološku analizu, pacijent može osjećati ne samo osjećaj nelagode, već i određenu bol. Stoga se prije zahvata područje kojim se manipulira navodnjava anestetikom..

Ako je pacijent previše nervozan i zabrinut prije pregleda, nudi mu se da unese sedativ. Pod utjecajem takvog lijeka, pacijent će također moći adekvatno percipirati riječi liječnika, ali neće doživjeti neugodne senzacije.

Anoskopija i sigmoidoskopija u proktološkom centru

"Dijagnostika" Anoskopija i sigmoidoskopija (rektoskopija)

Anoskopija je metoda za dijagnosticiranje bolesti rektuma, koja se provodi pomoću posebnog uređaja - anoskopa. Postupak vam omogućuje pregled analnog kanala do dubine od 8-10 centimetara. Dijagnostika nadopunjuje digitalni rektalni pregled, koji ponekad može biti nedovoljno informativan.

Što vam omogućuje identifikaciju?

 • uzroci boli u analnom području;
 • uzroci trajnog zatvora;
 • analne pukotine;
 • polipi i kondilomi;
 • hemoroidi i njegove komplikacije (krvarenje, perforacija);
 • kronični proljev;
 • rektalni tumori;
 • rektalne fistule.

Priprema za postupak

Iako je postupak prilično jednostavan, prije anoskopije potreban je poseban trening:

 • Ograničenje hrane. Tijekom dijagnoze treba isprazniti crijeva, stoga, dan prije pregleda, pacijent ne smije ništa jesti 12 sati prije pregleda. To se pravilo mora strogo poštivati, jer s nepotpunim pražnjenjem probavnog sustava studija može biti neinformativna. Pacijent će morati ponoviti neugodan postupak.
 • Pročišćavanje. Navečer prije postupka trebate izvesti klistir za čišćenje. Drugi se put mora završiti nekoliko sati prije studije. Ako je pacijent u ozbiljnom stanju i bit će mu teško podnijeti klistir, možete koristiti jak laksativ, na primjer, Fortrans. Lijek se ubrizgava u tijelo 4 puta s razmakom od 15 minuta. Za svaki sastanak pacijentu se daje 500 ml otopine, ukupni volumen laksativa je 2 litre. Ovaj postupak omogućuje vam pročišćavanje crijeva izmeta bez korištenja klistira..

Postupak postupka

 1. Pacijent se postavi u položaj u kojem je prikladno pregledati područje anusa: ili leži na boku s nogama privučenim na trbuh ili sjedi na ginekološkom stolcu.
 2. Liječnik provodi preliminarni digitalni pregled rektalne regije kako bi procijenio spremnost pacijenta za postupak i pronašao kontraindikacije za pregled rektuma.
 3. Nakon digitalnog pregleda, u rektum se kroz anus umetne anoskop - endoskopski aparat koji ima svjetlosnu i optičku opremu.
 4. Uređaj se laganim kružnim pokretima gura prema unutra do dubine od oko 8 cm.
 5. Obturator se uklanja iz anoskopa, nakon čega se izvodi sekvencijalni pregled crijevne sluznice.

Tijekom manipulacije liječnik može procijeniti stanje rektuma i analnog kanala, otkriti patološke promjene na njihovim zidovima (hemoroidi, novotvorine, upalni procesi).

Kad se umetne anoskop, pacijent ne osjeća jaku bol, osjeća se samo lagana nelagoda kada se aparat prođe kroz anus. Stoga postupak ne zahtijeva upotrebu lokalne anestezije..

Kontraindikacije

 • akutne upalne bolesti u rektumu (gnojni paraproktitis, Crohnova bolest);
 • komplicirani hemoroidi i pridruženi vaskularni poremećaji (tromboza hemoroidnih vena);
 • stenoziranje novotvorina rektuma i analnog kanala;
 • toplinske ili kemijske opekline sluznice visoke težine (III i IV);
 • analne pukotine s akutnim tijekom;
 • oticanje u analnom području.

Skupina kontraindikacija uključuje sistemske bolesti u kojima je pacijent u ozbiljnom stanju. To su akutne infekcije s jakom vrućicom, patologije srca i krvnih žila, plućni poremećaji.

Sve navedene indikacije su relativne. U slučaju nužde, kada postoji ozbiljan rizik za zdravlje pacijenta, anoskopija se može izvesti čak i ako postoje kontraindikacije.

Razlike između anoskopije i sigmoidoskopije

Za dijagnozu bolesti rektuma koriste se i anoskopija i sigmoidoskopija. Međutim, mogućnosti ovih studija razlikuju se. Anoskopijom se procjenjuje samo 8-12 centimetara analnog kanala.

Ovaj segment uključuje anorektalnu regiju u kojoj se najčešće nalaze hemoroidi. Ali lezija rektuma može biti na višoj razini..

U ovom slučaju dijagnostičke mogućnosti anoskopije za otkrivanje patološkog nedostatka neće biti dovoljne.

Ako je potrebno, liječnici provode detaljniju studiju - sigmoidoskopiju. Omogućuje vam procjenu stanja rektalne sluznice preko 20-25 centimetara. Dublji pregled otkriva dodatne komplikacije bolesti, na primjer, izvor krvarenja iz crijeva.

Studija igra važnu ulogu u dijagnozi karcinoma rektuma, koji se često nalazi u kolorektalnoj regiji. Sigmoidoskopijom možete pronaći analne pukotine koje se nalaze dovoljno visoko.

Rano otkrivanje ovih nedostataka vrlo je važno, jer vam pravilnim i pravodobnim liječenjem možete riješiti uz pomoć lijekova, dok napredni tečaj zahtijeva kiruršku intervenciju.

Studija se provodi sa sumnjom na trombozu hemoroida, posebno u prisutnosti unutarnjih hemoroida.

Općenito se sigmoidoskopija i anoskopija razlikuju u količini dijagnostičkih mogućnosti. Anoskopija se obično koristi kao primarna dijagnostička tehnika za hemoroide. Sigmoidoskopija je napredniji postupak, stoga se koristi za detalje podataka i razjašnjavanje dijagnoze.

U kojim slučajevima je potrebno proći pregled?

 • stalna bol u analnom području;
 • krvarenje iz anusa;
 • ispuštanje sluzi iz anusa;
 • otkrivanje gustih formacija koje vire iz anusa (ispušteni hemoroidi);
 • sumnja na upalne procese u perianalnoj regiji (paraproktitis).

Anoskopija i rektoskopija što je to

Anoskopija je jedna od metoda ispitivanja rektuma i analnog kanala kojoj nužno prethodi digitalni rektalni pregled. Ova metoda medicinske dijagnostike odnosi se na instrumentalnu.

Njegova je suština pregled unutarnje površine analnog kanala do dubine od 8-10-12 centimetara uvođenjem posebnog uređaja kroz anus - anoskopa.

Rektoskopija (uz ovaj pojam široko se koristi i naziv sigmoidoskopija) također je instrumentalna metoda istraživanja koja omogućuje precizniju dijagnozu.

Njegova razlika od anoskopije je u tome što ako se tijekom anoskopije pregleda anarektalno područje male dubine (kao što je već naznačeno - do 12 cm), tada rektoskopija omogućuje dublje prodiranje i ispitivanje i rektuma i donjeg dijela sigmoidnog kolona, ​​njegove distalne trećine.

Za sigmoidoskopiju se koristi rektoskop (sigmoidoskop). Ova studija omogućuje vam pregled rektuma i sluznice crijeva na dubini od 35 cm.

Anoskopija i rektoskopija

Razmotrimo detaljnije postupak provođenja anoskopije i rektoskopije i indikacije za ove preglede.

Anoskopija i rektoskopija obvezni su postupci u modernoj proktološkoj praksi. Njihovo ponašanje postaje sve više i više ne samo dijagnostičko, već i profilaktičko..

Uostalom, nije tajna da se rak rektuma posljednjih godina javlja kod ljudi sve mlađe dobi, ali istodobno, rano otkrivanje u mnogim slučajevima garantira uspješno liječenje ove bolesti..

Stoga se preporučuje barem jednom godišnje proći preventivni pregled kod proktologa..

Anoskopija i sigmoidoskopija provode se kod pacijenta koji leži na boku, koljena pritisnuta na trbuh, ili u položaju koljena-lakta, ili pomoću ginekološke stolice u ležećem položaju..

Oba postupka su kratka i praktički bezbolna, jer se prije izvođenja instrumenti podmazuju gelom ili vazelinom, pa uvođenje instrumenta u rektum, uz oprez i tehniku ​​umetanja, ne uzrokuje fizičku nelagodu.

Naravno, iskustvo i vještine liječnika u provođenju ovih postupaka od velike su važnosti..

Instrument za provođenje anoskopije je anoskop; u praksi se koriste i jednokratni plastični uređaji i instrumenti za višekratnu uporabu, izrađeni su uglavnom od metala. Jednokratni instrument izgleda poput ginekološkog špekula.

Uređaji za višekratnu upotrebu slični su dizajnu kao jednokratni, samo što su uglavnom opremljeni ručkom..

Prema svom dizajnu, oni su šuplja cijev koja, kada se ubaci, stvara lumen u rektumu, kroz koji liječnik može vizualno ispitati njegovo stanje, vidjeti prisutnost ili odsutnost hemoroida, polipa, tumora i stanje sluznice. Anoskop se također može koristiti za uzimanje brisa ili biopsije ako je potrebno.

Rektoskopija se izvodi pomoću rektoskopa, koji je metalna cijev s okularom povezanim s rasvjetnim uređajem i zračnom žaruljom. Ispumpavanje rektuma zrakom potrebno je kako bi se potpuno ispravio i što je moguće pažljivije procijeniti stanje crijeva..

Bilo koji krvavi iscjedak, kao i ispuštanje sluzi ili gnoja iz rektuma, indikacija su za rektoskopiju.

Gotovo da nema kontraindikacija za anoskopiju i rektoskopiju, trebate izbjegavati ove preglede samo u akutnoj fazi upale hemoroida i u prisutnosti pukotina. Ovi su postupci također komplicirani anatomskim sužavanjem anusa..

Priprema za anoskopiju

Budući da se tijekom anoskopije prodire na malu dubinu rektuma (10-12 cm), priprema za anoskopiju prilično je neopterećujuća.

Dovoljno je napraviti klistir za čišćenje (1,5-2 litre tople prokuhane vode) par sati prije posjeta liječniku ili uvesti 2 doze Microlancea 2-2,5 sata prije zahvata. Možete jesti prema uobičajenom rasporedu..

Ako je termin za sastanke kasno popodne i problematično je pripremiti se za anoskopiju tijekom radnog dana, klizma za čišćenje može se napraviti prije odlaska na posao..

Videozapis o anoskopiji

Kako bismo bili sigurni koliko je bezbolan i lak za provođenje postupak anoskopije, kao i koliko je učinkovit za dijagnostiku, sljedeći video anoskopije omogućuje

Recenzije anoskopije

Kada se pripremaju za anoskopiju, mnogi se ljudi brinu hoće li to boljeti i koji rizici zahtijeva postupak. Logično rješenje ovog problema je traženje recenzija o anoskopiji. Međutim, na Internetu nema puno recenzija o anoskopiji.

To je zbog činjenice da je postupak prilično intiman i nije psihološki ugodan za sve. Stoga nema toliko onih koji žele javno razgovarati o svom iskustvu i ostaviti povratne informacije o anoskopiji.

Međutim, vjerojatnije je da će se to dogoditi na mreži nego osobno - na Internetu možete održavati privatnost bez otkrivanja identiteta..

Što je rektalna anoskopija i kako se to radi

Anoskopski pregled unutarnje površine sluznice rektuma omogućuje dijagnosticiranje ozbiljnih patologija u ranoj fazi njihovog razvoja. Anoskopija rektuma, pregledi, priprema, kako se izvodi postupak o čemu se govori u nastavku, metoda je prilično jednostavna i bezbolna.

Koristi se poseban uređaj, a to je metalna cijev duljine do 12 centimetara koja se umetne u anus.

Moderna anoskopija s videoskopskim promatranjem omogućuje vam vizualno ispitivanje unutarnjih zidova crijeva i, ako je potrebno, uzmete malo tkiva za biopsiju.

Dakle, što je anoskopija i kako se to radi?

Bit anoskopskog pregleda

Probavni sustav složen je proces o kojem ovisi zdravlje ostalih unutarnjih organa i opće stanje osobe u cjelini.

Zato proktologija kao grana medicine zauzima jedno od vodećih mjesta po važnosti..

Doista, u dijelovima debelog crijeva događa se najvažnija funkcija za normalan život, koja se sastoji u apsorpciji potrebnih hranjivih sastojaka iz hrane..

Ako je debelo crijevo upaljeno, zaraženo ili ima izrasline koje ometaju normalno funkcioniranje, to će odmah utjecati na opće stanje. Zbog toga je toliko važno pravodobno i točno dijagnosticirati i propisati profesionalni tretman..

Najvažnija metoda za ispitivanje organa je endoskopija. Suvremeni uređaji izrađeni su od hipoalergijskih, mekanih, jednostavnih materijala, opremljeni raznim uređajima koji olakšavaju pregled i čine ga preciznijim.

Anoskopija je jedna od glavnih metoda endoskopije, zajedno s rektoskopijom i kolonoskopijom.

Instrument za ovu analizu naziva se anoskop (proktoskop, rektalno ogledalo).

Anoskop Ovo je šuplja cijev promjera ne više od dva centimetra, izrađena od metala (za višekratnu uporabu) ili medicinske plastike (za jednokratnu upotrebu), u koju je umetnuta uklonjiva šipka s racionaliziranim krajem. Uz njegovu pomoć, zapravo, provode inspekciju. Udobna ručka proteže se od cijevi pod određenim kutom.

U modernim uređajima ugrađena je rasvjeta i uređaji za provođenje drugih medicinskih manipulacija..

Priprema za anoskopiju i postupak

Glavni uvjet za dijagnostiku je čisto crijevo. Stoga, noć prije, a zatim ujutro, najkasnije dva sata prije početka analize, nakon što pacijent ode na zahod, mora si dati klistir za čišćenje. Za svaku seansu ne koristite više od jedne i pol litre vode. Nakon jutarnjeg klistiranja za čišćenje više nije dozvoljeno jesti ili piti..

Ako je za vas pojedinačna upotreba klistiranja nemoguća, možete koristiti i lijekove kupljene u ljekarni, kao što su:

 • Soda za flotu;
 • Fortrans;
 • Microlax.

Uzmite ih prema uputama, a to će vam omogućiti oslobađanje crijeva od izmeta bez neugodnog postupka klistiranja..

Proktolozi preporučuju tjedan dana prije endoskopije sjediti na posebnoj prehrani, koja isključuje upotrebu namirnica koje uzrokuju stvaranje plinova - mahunarke, kupus bilo koje vrste, nešto povrća i voća, prirodni sokovi. Smanjite ili uklonite prženo, slano, začinjeno, začine i marinade.

Pacijent može zauzeti tri položaja prije izravnog umetanja cijevi. Kako se vrši anoskopija:

 • stojeći na koljenima, oslonjeni laktovima na ravnu površinu;
 • ležanje u suprotnom smjeru na ginekološkoj stolici;
 • ležeći na kauču s lijeve strane, savijajući koljena i pritiskajući ih na prsa.

Specijalist obrađuje vanjsku površinu cijevi posebnom medicinskom otopinom za bezbolno i brzo prodiranje, a zatim je nježnim kružnim pokretima nježno uvodi u crijevo kroz anus, a zatim uklanja unutarnju šipku. Počinje pregled koji traje najviše deset do petnaest minuta. Nakon toga, pacijent, ne osjećajući nelagodu, može voditi uobičajeni način života i biti uključen u aktivnosti planirane za taj dan..

Ako pacijent ima nizak prag boli, a ne može tolerirati bolne senzacije, tada je dopušteno koristiti lokalnu anesteziju.

Postupak traje malo duže ako se uz jednostavan vizualni pregled planira uzeti i mrlju ili tkivo za daljnji histološki pregled ili bilo koje druge unutarnje manipulacije, na primjer, legiranje formiranih polipa. U tom se slučaju moraju koristiti anestetici, a pacijent ih može odabrati po volji.

Na primjer, uklanjanje ili kauterizacija polipa malo je bolno. Stoga se nekim pacijentima nudi anestezija u obliku navodnjavanja lijekovima s područja sluznice na kojem će se provesti manipulacija..

Mnogim pacijentima koji pate od hiperekscitabilnosti ili pretjerane sumnjičavosti nude se injekcije sedativa, sedativa. Na primjer, Midozolam ili Profola.

Takvi lijekovi dovode živčani sustav u red, opuštaju se i omogućuju pacijentu da adekvatno odgovori i odgovori na liječnička pitanja tijekom dijagnoze ili operacije..

Postupak je u ovom slučaju ugodan, pacijent je napola zaspao..

Recenzije pacijenata

Odjednom sam osjetio neugodne i bolne senzacije u crijevima. Stekao se dojam da se tamo pojavilo kamenje ili strano tijelo. Posjet proktologu završio je anoskopijom koja je identificirala formirane polipe. Uklonjeni su odmah, istog dana. Dijagnoza je bila brza i bezbolna.

Aleksej, 44 godine

Nedavno sam podvrgnut operaciji uklanjanja benigne mase u donjem rektumu. I sada liječnik, na svakom pregledu, nadgleda moje zdravstveno stanje pomoću ove određene metode endoskopije. Neću reći da je bezbolno, ali sasvim je podnošljivo.

Sigmoidoskopija i kolonoskopija: koja je razlika, prepoznatljive značajke rektoskopije i rektosigmokolonoskopije, što je bolnije i bolje


Za otkrivanje bolesti crijeva koristi se nekoliko dijagnostičkih tehnika. Najteže su laboratorijske metode i računalna tomografija. Endoskopske dijagnostičke metode jednostavnije su i pristupačnije, a izvođenje im treba puno manje vremena. Ove metode ispitivanja crijeva međusobno su vrlo slične, ali ipak imaju neke razlike..

Fibrokolonoskopija

Fibrokolonoskopija (FCS) je endoskopska metoda ispitivanja unutarnjih stijenki debelog crijeva posebnim uređajem - kolonoskopom. Kolonoskop se sastoji od tanke fleksibilne cijevi u koju je postavljen svjetlovod za svjetlovod. Na kraju sonde ugrađuju se LED i kamera koja putem optičkih vlakana prenosi sliku na zaslon računala.

Drugi naziv ove metode je video kolonoskopija. Mnoge pacijente zanima kakva je razlika između fibrokolonoskopije i kolonoskopije. Zapravo su to različiti nazivi za istu metodu..

Sonda je umetnuta u anus, a liječnik nježnim manipulacijama pomiče cijev, ispitujući u stvarnom vremenu stanje sluznice debelog crijeva. Metoda vam omogućuje ispitivanje debelog crijeva cijelom dužinom.

Uz to, kolonoskop ima uređaj za biopsiju. Također je moguće ukloniti polipe i druge dobroćudne tumore.

Bit kolonoskopije, prednosti i nedostaci

Kolonoskopija je propisana za ispitivanje svih dijelova debelog crijeva. Odnosi se na varijantu endoskopskih zahvata, tijekom kojih liječnik procjenjuje lumen i sluznicu crijeva pomoću endoskopa. Uređaj se sastoji od manipulatora, posebne kamere, sustava za dovod zraka za napuhavanje nabora.

Proces istraživanja emitira se na zaslonu monitora koji se nalazi u operacijskoj sali.

 • nekirurška procjena proširenog dijela debelog crijeva (rektum, sigmoidni, uzlazni, poprečni kolon, silazni kolon);
 • nakon otkrivanja sumnjivih izraslina, liječnik uzima fragmente tkiva na histološki pregled.

Negativni aspekti uključuju sljedeće:

 • obavezna uporaba lokalne anestezije ili spavanja lijekovima;
 • provođenje u bolničkom okruženju, uz obavezno prisustvo anesteziološkog tima;
 • vrijeme istraživanja je od 30 minuta do 1 sata;
 • opsežan popis kontraindikacija - perforacija zida, zatajenje srca, trudnoća, peritonitis (upala plahti peritoneuma), opće teško somatsko stanje pacijenta;
 • nakon pregleda morate biti pod liječničkim nadzorom (trajanje određuje endoskopist).

Indikacije za FCC i sigmoidoskopiju

Postoji niz zajedničkih indikacija za obje dijagnostičke metode:

 • kronični proljev i zatvor;
 • stalna bol nejasne prirode;
 • krv i sluz u stolici;
 • polipi;
 • Crohnova bolest;
 • peptični čir;
 • sumnja na tumore raka;
 • upalni procesi;
 • anemija,
 • gubitak težine.

FKS se također izvodi za crijevnu opstrukciju i ulcerozni kolitis, a sigmoidoskopija za kronične hemoroide za identificiranje hemoroida.

Kontraindikacije za endoskopiju crijeva

Fibrokolonoskopija i sigmoidoskopija ne mogu se izvoditi u prisutnosti sljedećih bolesti:

 • infarkt miokarda;
 • moždani udar;
 • hipertenzija stadija 3;
 • peritonitis;
 • dišne ​​poteškoće
 • akutni oblici upale;
 • akutna upala analne pukotine;
 • akutne zarazne bolesti;
 • hemoroidni tromboflebitis.

Naša je klinika opremljena suvremenom endoskopskom opremom, zahvaljujući kojoj je moguće točno i brzo dijagnosticirati gastrointestinalne bolesti, kao i izvoditi kirurške operacije uklanjanja dobroćudnih tumora..

Što daje sigmoidoskopiju

Ova studija omogućuje liječniku da utvrdi boju i strukturu sluznice, da prepozna prisutnost polipa ili tumora, ravnih pukotina samo u donjim dijelovima crijeva. Duljina sigmoidoskopa ne prelazi 25 cm. Sigmoidoskopija nije propisana kada je sužen analni zalistak ili rektalni lumen.

Pročitajte Više O Duboke Venske Tromboze

Hemoroidi i prostatitis

Prevencija Širenjem vena u rektumu - hemoroidi, suočavaju se i muškarci i žene. Bolest najčešće pogađaju ljudi nakon četrdeset godina, no moguće je da će je preteći i u mlađoj dobi. Pacijenti šute o problemu do posljednjeg trenutka, omogućujući tako napredovanje bolesti.

Trombotski ACC

Prevencija Upute za korištenje:Cijene u mrežnim ljekarnama:Trombotski ACC - lijek s antiagregacijskim djelovanjem.Oblik i sastav izdanjaOblik doziranja Trombo ACC - enterično obložene tablete: bijele, bikonveksne, okrugle, sjajne, s glatkom ili pomalo hrapavom površinom (14 kom.

Ubodi u srcu: što učiniti?

Prevencija Šivanje boli u području srca može biti posljedica mnogih bolesti. Poznavanje uzroka nelagode važno je za pružanje prave njege. Često se poduzimaju pravovremene mjere za spašavanje ljudskog života..