logo

Elastični zavoji

Ljepljivi zavoj Bintli-T 10cmX15m

Zavoj elast Lauma 5mX8cm sa kopčama

Ljepljivi zavoj Bintli-M 5cmX15m

Elastični zavoj Meridian 4mX10cm

Elastični zavoj Meridian 4mX8cm

Elastični zavoj Meridian 3mX10cm

Elastični zavoji: sorte, cijena, kako kupiti

Elastični zavoj jedan je od univerzalnih alata koji vole i profesionalni sportaši i ljudi u svakodnevnom životu. Zahvaljujući ovom jednostavnom alatu možete se riješiti uganuća mišića, proširenih vena i drugih ozljeda i bolesti, čije liječenje ponekad traje i više od mjesec dana..

Kada se koristi elastični zavoj?

U profesionalnim sportovima elastični zavoj nužno se navlači preko zglobova koljena i lakta kako bi zaštitio osjetljive dijelove tijela od ozljeda. Uz potrebnu opremu, zavoji za istezanje korisni su za:

previjanje bilo kojeg dijela tijela neposredno nakon ozljede ili ozljede;

za zaštitu oštećenog područja kože od utjecaja patogena;

za ravnomjernu raspodjelu pritiska na vene kod varikoznih vena i nakon skleroterapije;

za smanjenje oteklina nogu tijekom trudnoće i nakon teških fizičkih napora;

prilikom istezanja ligamenata radi smanjenja mišićnog opterećenja;

kao terapija za tromboflebitis i varikozne vene;

s ozljedom mišića;

za učvršćivanje zavoja od gaze koji štiti ranu od infekcije.

Koji su elastični zavoji

Da biste pravilno odabrali elastični zavoj, morate razumjeti koja je njihova temeljna razlika. Elastični oblozi klasificirani su prema materijalu i načinu izrade, veličini i mehanizmu učvršćivanja.

Zavoj tkanina

Materijal od kojeg se izrađuju zavoji je sljedeći:

tkanina, satkana od pamuka, protkana najlonskim nitima;

pleteni, također izrađeni od pamuka, ali imaju manje trajnosti, nakon pranja gube elastičnost;

sintetička guma ili poliuretan.

Prve dvije opcije vrlo su pogodne za zavoj nogu kod varikoznih vena. Oni ne samo da podržavaju vene u ispravnom položaju, već i zbog prirodnih materijala povoljno utječu na cirkulaciju krvi. Kod varikoznih vena ne koriste se sintetički zavoji. Prikladni su za brzo previjanje rastegnutih ligamenata, rijetko se koriste više puta.

Veličine zavoja

Za previjanje različitih dijelova tijela u ljekarni morate zatražiti određenu veličinu zavoja.

1 m - koristi se za previjanje malog područja: ruku, prstiju, gležnjeva, stopala;

2 m - zavijte gležnjeve, zglobove gležnja, dječje koljeno, lakat odrasle osobe;

3-4 m - pogodno za previjanje bedara, dječje glave, koljena odrasle osobe;

5-6 m - sposoban pokriti prsa i glavu odrasle osobe, želudac, gastroknemijski mišić;

7 m - pokriva prsa odraslog muškarca, područje zdjelice.

Osim dužine, zavoji se razlikuju i po debljini. Tanki zavoji izrađeni su od 3 do 4,5 cm. Široki zavoji uključuju modele od 8 do 10 cm, koji mogu odjednom pokriti veće područje tijela.

Stupanj elastičnosti zavoja

Zavoji izrađeni za različite svrhe mogu se razlikovati u elastičnosti.

Najjači zavoji, takozvani cjevasti, protežu se za samo 70%. Koriste se kao oprema na sportskim natjecanjima. Ne klize ili ne vrše pretjerani pritisak. Označeno na pakiranju kao "Intex".

Elastičniji zavoji protežu se za 140%, najčešće se koriste. Odlikuju se trajnošću, velikom čvrstoćom i ne gube elastičnost ni nakon opetovanog pranja. Često se koriste za stvaranje kompresije kod varikoznih vena. Uobičajeni naziv takvih zavoja je "Kompresija".

A druga opcija, manje trajna od prethodne, proteže se za više od 140%. U pravilu su ovi zavoji najduži i najtanji, a ujedno i najmekši. Mogu se deformirati nakon nekoliko pranja. Koriste se za fiksiranje istegnutih mišića i ligamenata. Na ambalaži označeno kao "Lauma".

Mehanizmi fiksacije

Za fiksiranje zavoja na tijelu, proizvođači koriste nekoliko mogućnosti učvršćivanja:

cjevasti - imaju oblik čarapa, stavljaju se na ruku ili nogu poput čarapa, nemaju šavove ili kopče;

ljepljivi - fiksirani su na sebe bez dodatnih pričvršćivača;

na kukama - fiksira se pomoću 2 posebne pločice s kukama na vrhu i na dnu kako bi se kraj zavoja učvrstio bazom.

Prednosti elastičnog zavoja nad zavojem od gaze

Prije nego što su se elastični analozi zavoja pojavili u medicini, široko su se koristili obični zavoji od gaze, zavoji od tkanine, koji su brzo izgubili oblik. Nakon 2-3 pranja sklupčali su se i poderali. Unatoč niskoj cijeni, česta zamjena zavoja od gaze bila je potpuno neisplativa..

Gazni zavoj je inferioran u odnosu na elastičnu verziju prema sljedećim kriterijima:

mogućnost dugotrajne uporabe do 1 godine ili više;

ne gubi elastičnost i oblik ni nakon opetovanog pranja;

ne ometa kretanje zavojitog dijela tijela;

vraća se u svoj izvorni oblik čak i pri maksimalnoj napetosti;

ne sklizne kad se nosi;

ne otrcava se i ne ruši se na rubovima čak i ako se zavoj izreže na komade;

stabilno drži mišiće i ligamente čak i kad se nanese udlaga;

koža ispod elastičnog zavoja se ne znoji, ne svrbi, ne izaziva iritaciju;

lako se stavlja i skida;

ne ometa prolazak radiografije.

Njega elastičnog zavoja

Iako se proizvod smatra trajnim, zahtijeva poštivanje određenih pravila njege. Zavoje treba ručno prati tekućim sapunom, šamponom ili gelom za pranje. Ne preporučuje se upotreba pudera, previše omekšava tkaninu, koja se zatim brzo pogoršava. Izbjeljivač se može koristiti ako je potrebno, ali imajte na umu da klor također ima negativan učinak na pamuk.

Zavoje treba sušiti potpuno odmotane na vodoravnoj površini ili ih objesiti na konop za rublje. Nakon potpunog sušenja, proizvod se mora smotati u cijev i sakriti u poklopac ili čistu plastičnu vrećicu. Ali trebali biste biti sigurni da je zavoj potpuno suh, inače postoji mogućnost da se plijesan pojavi u prirodnim tkaninama..

Kako pravilno nanijeti zavoj

U medicini je čitav odjeljak nazvan desmurgija posvećen zavoju zavojem. Postoji zasebna tehnika pravilnog nanošenja zavoja za svaki dio tijela. Međutim, gotovo svi oni imaju opća načela koja se mogu primijeniti čak i bez medicinske naobrazbe..

Udove je bolje zaviti ujutro, kada još uvijek nema oteklina, u ležećem stanju.

Prvi rub zavoja mora se nanijeti pod kutom, a zatim sljedeći zavoj treba primijeniti okomito, stežući rub tako da kasnije ne iskoči.

Svaki sljedeći zavoj trebao bi pokriti prethodni za 1/3 kako bi se eliminirali praznine i klizanje..

Omotaje treba raditi spiralno.

Kada vežete stopalo i gležanj, uhvatite petu. Dakle, zavoj je bolje fiksiran na nozi i ne klizi.

Laganim istezanjem nanesite elastični zavoj. Međutim, ako se osjeti da je jastučić pretijesan, strukturu treba popustiti kako bi se izbjegla stagnacija krvi u žilama. Ako se zavoj nanese preusko, u zoni istezanja postoji osjećaj hladnoće (krv počinje slabo cirkulirati).

Potrebno je zamotati koljeno, lakat, prst i drugi savijajući dio tijela u riblja kost, izmjenjujući krugove odozdo prema gore.

Zavoj treba ravnomjerno nanositi na tijelo, izbjegavajući nabore i brtve na nekim područjima.

Elastični proizvod trebao bi pokriti dodatno područje tijela za još 2-3 okretaja od "bolesnog" područja.

Što je zavoj dalje od "bolesne" zone, napetost bi trebala biti slabija.

Kolika je cijena zavoja u ljekarnama

Maloprodajna cijena u ljekarnama i trgovinama medicinskom opremom za elastične zavoje ovisi o proizvođaču, kvaliteti, duljini i namjeni. Prosječni trošak pratećih proizvoda varira od 130 rubalja do 650 i više. Da biste uštedjeli na kupnji, proizvod je bolje kupiti u internetskim trgovinama, gdje su česte promocije, kao i ponude za kupnju proizvoda po veleprodajnoj cijeni..

Gdje kupiti medicinske potrepštine u Moskvi i Odintsovu

Kao što možete vidjeti na karti na službenim web stranicama ljekarne "Vasha No. 1", u Moskvi su u različitim dijelovima grada otvoreni deseci poslovnica u kojima možete kupiti lijekove i medicinsku opremu. Međutim, najprikladnija opcija za kupnju je korištenje usluge internetskog naručivanja bez napuštanja kuće..

Ljekarna "Your No. 1" ima internetsku trgovinu putem koje kupac može saznati dostupnost robe, karakteristike i cijenu određenog lijeka i opreme. Štoviše, možete direktno komunicirati sa savjetnikom telefonom ili putem interneta putem pisanih poruka.

Prednosti kupnje proizvoda putem mrežne ljekarne

Glavni razlog zašto vrijedi koristiti internetski resurs ljekarne "Vasha No. 1" je, prije svega, ušteda vremena i novca za pronalaženje pravog proizvoda u tako velikom gradu kao što je Moskva. Suvremene tehnologije omogućuju vam da naučite najnovije medicinske uređaje i pribor bez napuštanja doma. Postoji još nekoliko razloga zašto se isplati koristiti internetsku ljekarnu "Vasha No. 1":

Kupnjom putem internetske trgovine "Your No. 1" moguće je kupiti robu po veleprodajnoj cijeni od proizvođača. Ako u maloprodajnim trgovinama cijene elastičnih zavoja počinju od 100 rubalja, tada u mrežnoj ljekarni njihov trošak kreće od 33 rubalja. Kao rezultat, kupac odmah štedi 35%.

U internetskoj trgovini moguće je putem kataloga upoznati se sa sličnim uređajima, pročitati njihove karakteristike i polako odabrati željeni proizvod za sebe. A ako imate bilo kakvih pitanja o cijeni, narudžbi ili raspoloživosti robe na zalihi, o tome možete razgovarati sa savjetnikom na internetskoj stranici.

Trgovina na malo nema uvijek ovaj ili onaj proizvod. Mrežna ljekarna izravno surađuje s ljekarničkim skladištem "Vasha No. 1", koje isporučuje robu po Moskvi i Odintsovu, što daje prednost kupnji lijeka ili medicinske opreme prije nego što stigne u lokalne trgovine..

Možete naručiti jedan ili nekoliko proizvoda koji vam se sviđaju u roku od nekoliko minuta bez gubljenja vremena na kupovnim putovanjima.

Registracijom na web mjestu internetske ljekarne "Vaš br. 1", klijent dobiva mogućnost praćenja novih predmeta, primanja obavijesti o sličnoj robi kupljenoj ranije i pregledavanja povijesti svojih kupnji.

Ako proizvod nije moguće kupiti odmah, možete ga dodati u svoje favorite, odnosno u "Košaricu" koja se prikazuje na korisnikovom "osobnom računu", podsjećajući ga na planiranu kupnju.

Kako kupiti proizvod putem mrežne ljekarne "Your No. 1"

Da biste naručili jedan ili više proizvoda na web mjestu ljekarne, morate proći brzu registraciju, odabrati proizvode iz kataloga, poslati narudžbu na svoj "osobni račun" i preuzeti je u najbližoj trgovini u vašem mjestu prebivališta.

Za registraciju na web mjestu bit će potrebna najviše 1 minuta. U gornjem desnom kutu nalazi se gumb "Prijava". Klikom na nju stranica otvara prozor u koji trebate unijeti prijavu i lozinku za već registrirane korisnike. Početnici trebaju kliknuti na gumb "Registriraj se", unijeti svoje ime, gotovo e-mail i smisliti lozinku. Postoji i mogućnost prijave putem postojećeg računa na društvenim mrežama.

Nakon registracije trebate pronaći željeni proizvod. To se može učiniti putem direktorija web mjesta ili pomoću pretraživanja. U traku za pretraživanje možete unijeti prvih nekoliko slova željenog proizvoda, a sustav će vratiti sve proizvode sa sličnim nazivom. To je vrlo povoljno kada se ne možete sjetiti točnog naziva lijeka..

Kada se proizvod pronađe, mora se dodati u "košaricu". Kupnjom možete upravljati sa svog "osobnog računa". Sustav će izračunati ukupan iznos budućih kupnji i ponuditi narudžbu. Morat ćete navesti adresu ljekarne koja je najbliža vašem domu. Ako klijent ne zna adresu, možete koristiti kartu grada Moskve i Odintsova, gdje su označene sve ljekarne u gradu.

52 ljekarne u Moskvi u kojima možete kupiti elastične zavoje

VAŽNO! Ne prodajemo proizvode na web mjestu i ne isporučujemo narudžbe vašem domu. "Narudžba" na web mjestu znači rezervaciju u ljekarničkom lancu "Vaš broj 1". Robu prodaje ljekarnička organizacija. Daljinska prodaja lijekova (uključujući kućnu dostavu) zabranjena je važećim zakonodavstvom Ruske Federacije.

Dozvola za obavljanje farmaceutske djelatnosti br. LO-77-02-010710 od 24.2.19

Samozaključavajući zavoj - moderna alternativa zavojnim zavojima

U svakoj opremi za prvu pomoć, bez obzira je li to kuća, posao ili automobil, trebaju biti obloge. Dugi niz godina uobičajeni medicinski zavoji od gaze koriste se za zavoje i fiksiranje zavoja za rane, udlaga, katetera i drugih stvari. Svaka osoba koja je barem jednom koristila zavoj od gaze zna kakve nedostatke ima takav zavoj: ne popravlja dobro, kotrlja se, brzo se zaprlja i postaje neupotrebljiv, lako upija mirise, ometa kretanje, ima grubu teksturu, što često dovodi do iritacije kože.
U današnje vrijeme pojavila su se praktičnija i praktičnija sredstva za odijevanje u razne svrhe, što čini liječenje i rehabilitaciju ugodnijim i bržim. Sada se umjesto zavoja od gaze sve više koriste moderni kohezivni (samo fiksirajući) oblozi.

Prednosti samozaključavajućeg zavoja:

 • ne treba biti vezan, sam se popravlja;
 • ne ometa kretanje;
 • ne trlja;
 • ima uredan izgled;
 • može se koristiti više puta.

Domaća marka Optimelle zauzima dostojno mjesto na ruskom tržištu.

Elastični mrežasti zavoji "Light" koji se samo fiksiraju idealni su za sigurno i udobno učvršćivanje medicinskih obloga, medicinskih udlaga itd. Također se koriste za uganuća, iščašenja, bolove u mišićima, proširene vene i tijekom rehabilitacije ozljeda. Pogodno za elastični zavoj "Light" i sportaše, za prevenciju ozljeda tijekom treninga snage.

Raznolikosti pričvršćivanja zavoja (zavoji za učvršćivanje zavoja)

U našoj prodavaonici postoji veliki asortiman raznih presvlačnih materijala, uključujući veliki izbor zavoja za učvršćivanje. Zavoji za učvršćivanje koriste se za pričvršćivanje zavoja, katetera, sondi, zaštite rana.

Tradicionalni zavoj od gaze poznat je svima i koristi se u medicini već dugi niz godina. Još u doba Drevnog Egipta za previjanje rana koristile su se lanene, svilene trake od tkanine.
Gazni zavoji imaju mnoštvo pozitivnih karakteristika: dobro upijaju vlagu, omogućuju koži da "diše" i imaju malu cijenu. Ali oni imaju i niz nedostataka, na primjer, velika potrošnja prilikom učvršćivanja zavoja, potreba da se učvrsti kraj, klizanje tijekom pokreta, neugodnost korištenja na naborima itd. Stoga se danas u medicini koriste i druge vrste zavoja..

Moderni zavoji, poput gaze, temelje se na pamuku, kao i na aditivima koji im dodaju potrebna svojstva.

1. Kohezivni zavoji za samofiksiranje primjenjuju se poput običnih zavoja, ali zavoji su međusobno pričvršćeni zahvaljujući posebnom krep materijalu i impregnaciji kohezivnim tvarima (ljepilom). Stoga ovi zavoji ne zahtijevaju vezivanje, jer su fiksirani jednostavnim pritiskom na prethodnu petlju. Ovo značajno štedi materijal, samo nekoliko okreta za pričvršćivanje zavoja. Zavoj ima rastezljivost, stoga je pogodan za fiksiranje na zaobljenim dijelovima tijela, na zglobovima - neće skliznuti. Tijekom nošenja, stupanj fiksacije ne slabi. Ovi zavoji služe za učvršćivanje obloga, NE ZA kompresiju.

Zavoj NIJE za jednokratnu upotrebu - zavoj koji se sam fiksira može se odvezati i ponovo postaviti. Ne lijepi se za kosu i odjeću. Ne gubi svojstva kad je mokar.

Ovi zavoji dostupni su s lateksom ili bez njega - za ljude s alergijama.

Također, zavoji se proizvode i tradicionalno u bijeloj i u tjelesnoj, crvenoj, plavoj, žutoj itd..

Troškovi samo fiksiranja kohezivnih zavoja od 120 rubalja. To je više od cijene gaze, ali manja potrošnja i jednostavnost upotrebe opravdavaju cijenu.

PRIMJERI:

Samoljepljivi zavoj Peha - Haft od Paula Harmanna (Njemačka).

Dostupne u različitim bojama: bijela, plava, crvena. Bez lateksa.

Sastav: viskoza, pamuk, poliamid.

Različite veličine.

Samoblokirajući Coban (Coban) iz tvrtke 3 M.

Dostupne u različitim bojama: tjelesna, žuta, crvena, plava.

Dimenzije: 5cm * 4,5m; 7,5 cm * 4,5 m; 10cm * 4,5m; 15cm * 4,5m; 5 cm * 2,3 m

Self-fiksirajući Cobint tvrtke Biotekpharm (Rusija)

Sastav: pamuk, viskoza, poliamid, lateks.

Samoblokirajući EasyBand tvrtke Silkofix (Rusija)

Sastav: viskoza, ljepilo od poliamidne gume.

2. Fiksiranje rastezljivih krep zavoja izgleda poput gaze, ali zahvaljujući posebnoj krep tkanini rastežu se, što im omogućuje upotrebu prilikom učvršćivanja zavoja na zaobljenim dijelovima tijela, zglobovima. Zavoj je sigurno fiksiran i ne klizi. Zavoj je fiksiran ispod zavojitog dijela ili flasterom. Ovi zavoji su učvršćivanje, a ne kompresija.

Cijena nije visoka za krep (istezanje) zavoje za fiksiranje zavoja, koštaju poput gaze.

PRIMJER:

PEHA-CREPP zavoji od Paula Harmanna (Njemačka).

Sastav: pamuk, viskoza, poliamid.

Različite veličine.

3. Proizvode se zavoji od netkanog materijala, poput gaze, sterilni i nesterilni, što im omogućuje da se koriste ne samo za učvršćivanje zavoja, već i na otvorenim ranama. Za razliku od gaze, oni imaju rubove koji se ne truše, gušću strukturu. Netkani zavoji, poput gaze, nisu skupi.

PRIMJER:

Netkani zavoji tvrtke Leiko

Sterilni i nesterilni zavoji.

Veličina je drugačija.

Materijal sadrži: viskozu, pamuk.

4. Ljepljivi zavoji (zavoji) - moderna kombinacija zavoja i ljepljive žbuke. Izrađene su od netkanog elastičnog materijala i imaju ljepljivu stranu prekrivenu zaštitnim papirom koji se uklanja prilikom nanošenja zavoja. Za popravljanje zavoja dovoljan je mali odjeljak. Zavoj omogućuje koži da "diše", ne ostavlja tragove nakon uklanjanja, ne skida se kad je mokar. Jednokratna.

PRIMJER:

Ljepljivi zavoji Bintley proizvedeni u Rusiji (Palma med):

Koriste se za fiksiranje obloga, igala, katetera itd..

Dostupno u različitim veličinama.

Valjani ljepljivi oblozi Silkofix (Rusija)

Dimenzije: 6cm * 10m, 10cm * 10m, 15cm * 10m, 20cm * 10m

5. Cjevasti zavoji su zavoji stvoreni kružnim pletenjem od elastičnih niti. Zavoji imaju različite promjere, od minimalnog - za učvršćivanje zavoja na prstima djece, do maksimalnog - za pričvršćivanje na tijelu odrasle osobe. Cjevasti zavoji imaju mrežastu strukturu, s velikom ili malom mrežicom. Protežu se i u uzdužnom i u poprečnom smjeru. Potrebna duljina izrezana je iz role. Sterilizirano po potrebi.

Pleteni zavoj Stulpa (Stulpa) od Paula Hartmanna

Cjevasti pleteni zavoj.

Sastav: 70% - viskoza, 30% - pamuk

Stulpa-fix mrežasti zavoj Schulpa Fix tvrtke Paul Hartmann

Grubi mrežasti cjevasti zavoj.

Sastav: 68% pamuk, 24% poliamid, 8% elastan

Zavoje za fiksiranje možete kupiti u našoj trgovini s dostavom po cijeloj Rusiji. Prodajemo samo visokokvalitetnu robu po konkurentnim cijenama..

Medicinski zavoj: vrste, veličine, karakteristike

Što je zavoj? Gdje se primjenjuje, koji su medicinski zavoji. Veličine zavoja, karakteristike.

Medicinski uređaji pojednostavljuju pružanje prve pomoći i pomoć u liječenju ozljeda različitih kategorija. Od izuma, izgled i kvaliteta medicinskog zavoja pretrpjeli su mnoge promjene koje su poboljšale njegova svojstva i poboljšale blagotvorni učinak njegove uporabe..

Povijest medicinskog zavoja

Prototip zavoja cijelo su vrijeme bile trake tkanine koje su se trgale s ruba haljina ili košulja kako bi zaustavile krvarenje i jednostavno prekrile ranu od čimbenika okoline.

Već u starom Egiptu zaključili su da zavoji trebaju što više upiti sve moguće tekućine..

Hipokrat je svojedobno inzistirao na ponovnoj upotrebi zavoja tek nakon što ih je dugo kuhao, istodobno promatrajući čistoću ruku i same rane. Tako je rođena znanost asepsa i antiseptika..

Tek u 15. stoljeću znanstvenik Paracelsus počeo je govoriti o potrebi korištenja izuzetno čistih obloga, koji su bili individualni za svakog pacijenta. S obzirom na nedostatak materijala za pojedinačne čiste obloge, njegove se preporuke rijetko slijedile..

Tek sredinom 19. stoljeća Pirogov je uveo koncept antiseptika i asepse, koji su zauvijek promijenili koncept pravila higijene i čistoće. Pojavili su se gazni zavoji i krpe koji su se mogli koristiti samo jednom, jer su liječnici počeli primjećivati ​​o čestim nanošenjima rana izazvanih prljavim ili ponovno korištenim zavojima.

Glavne karakteristike medicinskih zavoja

Medicinski zavoj je proizvod izrađen od raznih vrsta tkanina koje se razlikuju u gustoći, elastičnosti, čvrstoći i primjeni. Proizvodi su od upijajuće tkanine i ventilacije.

  Vrste medicinskih zavoja:

 • Gaza.
 • Tkanina (svila, pamuk).
 • Elastičan.
 • Cjevasti.
 • Mreža.
 • Samoljepljivi i samoljepljivi.
 • Kruti zavoji koji zamjenjuju gips.
 • Zavoj zavoj.
 • Gipsani zavoj.
 • Zavoj od kune (gumeni).
 • Gel zavoji.
 • Svaka vrsta proizvoda koristi se u svom polju, jer njegove karakteristike udovoljavaju svim sanitarnim i higijenskim standardima.

  Područja primjene medicinskih zavoja

  1. Prva pomoć - u ovoj kategoriji medicinske skrbi najčešće se koriste zavoji od gaze, budući da je primarni zadatak medicinskih stručnjaka zaštititi ranu od daljnjeg onečišćenja ili zaustaviti krvarenje primjenom zavoja pod pritiskom.

  Važno!
  Prema nedavnim studijama, upotreba turnira koji zaustavljaju krvarenje nije učinkovita. To je zbog ishemije, koja je često uzrokovana pogrešno primijenjenim turnirom. Bolje je staviti zavoj pod pritiskom koji se nanosi na površinu rane i izrađuje se od vate i bilo koje vrste zavoja.

  1. Kvalificirana medicinska njega - obično su u medicinskim ustanovama od 2-4 stupnja medicinske njege potrebni sterilni kirurški zavoji koji se primjenjuju nakon kirurških intervencija, primarnog kirurškog liječenja rane itd. To je neophodno za prevenciju suppurationa postoperativnih rana i sekundarnih bakterijskih komplikacija te jednostavno isušivanje površine rane.

  Zanimljivo je da neki znanstvenici vjeruju da gluho zatvaranje rane kisikom dovodi do razvoja anaerobne infekcije, koja je često fatalna. S tim u vezi, većina prljavih i razderanih rana provodi se na otvoren način (bez upotrebe zavoja).

  Ove su informacije posebno važne za sportaše s oštećenjima kože u teretani. Nažalost, u sportskim objektima ne provodi se uvijek kvalitetno svakodnevno mokro čišćenje, pa ondje ima puno patogenih mikroorganizama. Malu ranu nemojte čvrsto zatvoriti zavojem, otvorite ranu 2-3 puta dnevno - to će ubrzati proces zacjeljivanja i spriječiti komplikacije.

  1. Traumatologija - na ovom području koriste se sve vrste zavoja koje se mogu kupiti samo u ljekarničkoj mreži. Za iščašenja, uganuće ligamenata i mišićnih vlakana koriste se elastični zavoji različitog stupnja produljenja. A u slučaju prijeloma i puknuća ligamenata, za praktičnost nanošenja gipsa koriste se gipsani zavoj ili moderniji proizvodi za učvršćivanje (fiksatori, ortoze i krute zagrade).
  2. Terapijska fizička kultura - Martensovi zavoji ovdje se koriste kao ekspander za razvoj ozlijeđenih udova i prevenciju kroničnih ozljeda.

  Veličine medicinskih zavoja

  1. U širini - od 4-6 cm do 10-15 cm.
  2. Duljina - od 1,5 m do 10-15 metara.

  Za cjevaste zavoje nisu važne samo dimenzije, već i promjer. Neki proizvođači imaju 8 veličina, neki 6. Svaka veličina dizajnirana je za određeno područje ljudskog tijela i njegovu dob (djeca, odrasli, tinejdžeri).

  Svrha zavoja

  1. Gazni zavoji - za zaštitu rane od prljavštine i infekcija te za osiguravanje pristupa kisika površini rane.
  2. Elastični zavoji - za privremenu nekrutu imobilizaciju ozlijeđenog uda ili učvršćivanje obloga, losiona.
  3. Cjevasti zavoji - koriste se za učvršćivanje obloga i lijekova bez dodatnih sredstava za vezivanje (flasteri, stezaljke).
  4. Polimerni zavoji - upotreba ovog materijala opravdana je ako je potreban gips.
  5. Martens gumeni zavoji - upotreba ovih proizvoda pokriva širok spektar mogućnosti primjene. Koriste se kao potpornici, sredstva za imobilizaciju, ekspanderi, sredstva za pričvršćivanje zavoja.
  6. Zavoji su posebni uređaji izrađeni od vlaknastog mekog tkiva, koji se koriste za rane na otvorenim površinama kože, gdje je nemoguće koristiti kružni zavoj (nos, brada).

  Neke značajke upotrebe zavoja:

  1. Široki zavoji najčešće se koriste za prekrivanje ranjenih rana kada je potreban kisik i ranu treba stalno otvarati. Ne preporučuje se uporaba uskih krpa na velikim ranama, jer će rubovi tkiva trljati i iritirati površinu rane.
  2. Široki elastični zavoji obično su dugi do 10-15 metara. Zbog ovih karakteristika mogu se koristiti u postoperativnom razdoblju u traumatologiji za prevenciju stvaranja tromba u donjim ekstremitetima..
  3. Svileni ili pamučni platneni zavoji već se dugo ne koriste u praktičnoj medicini, iako je u hitnim slučajevima, kada je potrebno na ranu staviti zavoj pod pritiskom ili improviziranim sredstvima fiksirati udove, njihova uporaba.

  Važno.
  Kada se koriste nesterilni zavoji za tkivo, nužna je antibiotska terapija kako bi se spriječila infekcija rane.

  Pravila za upotrebu medicinskog zavoja

  Kao i svaki medicinski uređaj, zavoj ima svoja pravila primjene. Poštivanje osnovnih preporuka za uporabu može smanjiti broj negativnih posljedica.

  Preporuke za upotrebu zavoja:

  1. Za nanošenje zavoja na otvorenu ranu dopušteno je koristiti samo čistu sterilnu krpu.
  2. Previjanje ne bi trebalo usporavati niti ometati protok arterijske i venske krvi.
  3. Bilo koji zavoj je privremena mjera - mora se mijenjati i održavati čistim..

  Značajke primjene zavoja na ranu

  Tehnika nanošenja zavoja varira ovisno o mjestu rane, njenoj veličini, prirodi oštećenja i namjeni zavoja.

  Mogućnosti primjene zavoja od gaze:

  1. S izrezanom ranom, kako bismo se zaštitili od čimbenika okoliša, platno nanosimo spiralom. Prva i zadnja 2 kruga zavoja se učvršćuju - oni se međusobno nalažu. Ostatak krugova zavoja nanosi se spiralnim preklapanjem, zadržavajući preklapanje od najmanje 2-2,5 cm. Zavoj od gaze ravnomjerno će zaštititi ranu od krhotina i prljavštine, a spiralnost preklapanja smanjit će cirkulaciju krvi i protok limfe u ozlijeđenom udu.
  2. U slučaju razderane rane nakon primarnog kirurškog tretmana, stavlja se zavoj. Sastoji se od nanošenja četvrtaste gazne tkanine na cijelo područje oštećenog tkiva i fiksiranja žbukom u uglovima. To vam omogućuje jednostavnu pravodobnu promjenu preljeva, štedi vrijeme njegove primjene i jamči veći pristup kisika, bolji nego kod spiralnog. Treba imati na umu da se ova vrsta obloga može koristiti samo u bolnici ili kod kuće, gdje se poštuju svi principi čistoće. Ovaj se zavoj ne preporučuje tijekom planinarenja, u javnom prijevozu ili drugim sličnim uvjetima.
  3. S ozljedom nosa ili brade, poteškoća leži u fiksiranju zavoja na glavi. Zavoj se koristi kao zaštitni i pričvrsni materijal. Trebate uzeti 2 komada zavoja od gaze duljine oko 50 cm. I preklopiti ih poprečno. Presjek zavoja nanosi se na ranu, a krajevi se vežu oko glave. Ova metoda primjene zavoja može se koristiti za traumu oka ili drugog područja glave..

  Za sportaša su ove informacije važne, jer je teretana mjesto povećanog rizika za bilo kakve ozljede. Zato u svakoj dvorani sportskog kompleksa mora biti komplet prve pomoći sa svim potrebnim medicinskim potrepštinama za prvu pomoć..

  Značajke upotrebe elastičnih zavoja

  1. Treba staviti zavoj od elastičnog zavoja uzimajući u obzir potreban stupanj učvršćenja za oštećenja. Za iščašenje i prijelom, oštećenje ligamenata potrebna je kruta fiksacija koja neće ometati protok krvi, ali također neće omogućiti neoštećenim kretanjem pogoršanje ozljede.
  2. Vrsta zavoja ovisi o mjestu ozljede.
  3. Za fiksiranje zglobova gležnja i lakta potreban je zavoj osmice.
  4. Kružni zavoj je bolji za koljeno.
  5. Elastični zavoji u obliku cijevi stavljaju se na bilo koji dio tijela. Za liječenje mogu popraviti oblog od anestetika i protuupalnih lijekova.

  Upotreba medicinskih zavoja u sportu

  Svaki sport karakterizira velik broj karakteristika koje medicinski uređaji moraju ispunjavati. U bilo kojem sportu zavoji se koriste i za liječenje ozljeda i za sprečavanje ponovnih ozljeda. To je posebno važno tijekom razdoblja rekonvalescencije, kada se integritet oštećenog tkiva samo oporavio i još nije ojačao.

  Značajke upotrebe posebnih zavoja u powerliftingu i dizanju utega:

  1. Da bi se spriječile ozljede i zaštitili zglobovi od ekstremnih opterećenja, koriste se neelastični zavoji od tkanine od pamučne tkanine s dodatkom trajnijih materijala.
  2. Namotavaju se posebnom tehnologijom kako bi se spriječilo preopterećenje zgloba pri podizanju maksimalnih utega.
  3. Zavoji su često dugi 2,5-3 m i široki 5-11 cm, ovisno o proizvođaču i namjeni.
  4. Najpopularnije tehnike navijanja: riblja kost, križ i preklapanje.
  5. Da biste uštedjeli vrijeme i napor prilikom navijanja posebnih zavoja za sportske sportove, koristite mehaničke strojeve namijenjene tome..

  Značajke upotrebe medicinskih zavoja u atletici za atletiku, umjetničkoj gimnastici:

  1. U trkačkom sportu najčešće se ozljeđuju zglobovi koljena i gležnja..
  2. U gimnastici su češće oštećeni ligamenti zglobova ramena, koljena i gležnja.
  3. Za imobilizaciju koristim elastične zavoje..
  4. Često se koriste oblozi u obliku osme i spirale.
  5. Kako biste umanjili bol, možete upotrijebiti cjevasti zavoj za nanošenje obloga od dimeksida razrijeđenog 1: 3 s vodom, deksometazonom i analginom (lidokain, novokain).

  Elastični zavoji koriste se u svim sportovima bez iznimke. Takva popularnost povezana je s velikim rizikom od ozljeda i potrebom za njihovim ranim zacjeljivanjem, pri čemu se imobilizacija i lokalno liječenje ne mogu učiniti bez.

  Samoliječenje bilo koje sportske ozljede može dovesti do komplikacija i dugotrajnog liječenja. Ne biste se trebali oslanjati na svoje znanje i osjećaje. Posjetite liječnika, podvrgnite se pregledu, nakon čega će se postaviti točna dijagnoza i propisati odgovarajući tretman.

  Elastični zavoji

  Ljepljivi zavoj Bintli-T 10cmX15m

  Zavoj elast Lauma 5mX8cm sa kopčama

  Ljepljivi zavoj Bintli-M 5cmX15m

  Elastični zavoj Meridian 4mX10cm

  Elastični zavoj Meridian 4mX8cm

  Elastični zavoj Meridian 3mX10cm

  Elastični zavoji: sorte, cijena, kako kupiti

  Elastični zavoj jedan je od univerzalnih alata koji vole i profesionalni sportaši i ljudi u svakodnevnom životu. Zahvaljujući ovom jednostavnom alatu možete se riješiti uganuća mišića, proširenih vena i drugih ozljeda i bolesti, čije liječenje ponekad traje i više od mjesec dana..

  Kada se koristi elastični zavoj?

  U profesionalnim sportovima elastični zavoj nužno se navlači preko zglobova koljena i lakta kako bi zaštitio osjetljive dijelove tijela od ozljeda. Uz potrebnu opremu, zavoji za istezanje korisni su za:

  previjanje bilo kojeg dijela tijela neposredno nakon ozljede ili ozljede;

  za zaštitu oštećenog područja kože od utjecaja patogena;

  za ravnomjernu raspodjelu pritiska na vene kod varikoznih vena i nakon skleroterapije;

  za smanjenje oteklina nogu tijekom trudnoće i nakon teških fizičkih napora;

  prilikom istezanja ligamenata radi smanjenja mišićnog opterećenja;

  kao terapija za tromboflebitis i varikozne vene;

  s ozljedom mišića;

  za učvršćivanje zavoja od gaze koji štiti ranu od infekcije.

  Koji su elastični zavoji

  Da biste pravilno odabrali elastični zavoj, morate razumjeti koja je njihova temeljna razlika. Elastični oblozi klasificirani su prema materijalu i načinu izrade, veličini i mehanizmu učvršćivanja.

  Zavoj tkanina

  Materijal od kojeg se izrađuju zavoji je sljedeći:

  tkanina, satkana od pamuka, protkana najlonskim nitima;

  pleteni, također izrađeni od pamuka, ali imaju manje trajnosti, nakon pranja gube elastičnost;

  sintetička guma ili poliuretan.

  Prve dvije opcije vrlo su pogodne za zavoj nogu kod varikoznih vena. Oni ne samo da podržavaju vene u ispravnom položaju, već i zbog prirodnih materijala povoljno utječu na cirkulaciju krvi. Kod varikoznih vena ne koriste se sintetički zavoji. Prikladni su za brzo previjanje rastegnutih ligamenata, rijetko se koriste više puta.

  Veličine zavoja

  Za previjanje različitih dijelova tijela u ljekarni morate zatražiti određenu veličinu zavoja.

  1 m - koristi se za previjanje malog područja: ruku, prstiju, gležnjeva, stopala;

  2 m - zavijte gležnjeve, zglobove gležnja, dječje koljeno, lakat odrasle osobe;

  3-4 m - pogodno za previjanje bedara, dječje glave, koljena odrasle osobe;

  5-6 m - sposoban pokriti prsa i glavu odrasle osobe, želudac, gastroknemijski mišić;

  7 m - pokriva prsa odraslog muškarca, područje zdjelice.

  Osim dužine, zavoji se razlikuju i po debljini. Tanki zavoji izrađeni su od 3 do 4,5 cm. Široki zavoji uključuju modele od 8 do 10 cm, koji mogu odjednom pokriti veće područje tijela.

  Stupanj elastičnosti zavoja

  Zavoji izrađeni za različite svrhe mogu se razlikovati u elastičnosti.

  Najjači zavoji, takozvani cjevasti, protežu se za samo 70%. Koriste se kao oprema na sportskim natjecanjima. Ne klize ili ne vrše pretjerani pritisak. Označeno na pakiranju kao "Intex".

  Elastičniji zavoji protežu se za 140%, najčešće se koriste. Odlikuju se trajnošću, velikom čvrstoćom i ne gube elastičnost ni nakon opetovanog pranja. Često se koriste za stvaranje kompresije kod varikoznih vena. Uobičajeni naziv takvih zavoja je "Kompresija".

  A druga opcija, manje trajna od prethodne, proteže se za više od 140%. U pravilu su ovi zavoji najduži i najtanji, a ujedno i najmekši. Mogu se deformirati nakon nekoliko pranja. Koriste se za fiksiranje istegnutih mišića i ligamenata. Na ambalaži označeno kao "Lauma".

  Mehanizmi fiksacije

  Za fiksiranje zavoja na tijelu, proizvođači koriste nekoliko mogućnosti učvršćivanja:

  cjevasti - imaju oblik čarapa, stavljaju se na ruku ili nogu poput čarapa, nemaju šavove ili kopče;

  ljepljivi - fiksirani su na sebe bez dodatnih pričvršćivača;

  na kukama - fiksira se pomoću 2 posebne pločice s kukama na vrhu i na dnu kako bi se kraj zavoja učvrstio bazom.

  Prednosti elastičnog zavoja nad zavojem od gaze

  Prije nego što su se elastični analozi zavoja pojavili u medicini, široko su se koristili obični zavoji od gaze, zavoji od tkanine, koji su brzo izgubili oblik. Nakon 2-3 pranja sklupčali su se i poderali. Unatoč niskoj cijeni, česta zamjena zavoja od gaze bila je potpuno neisplativa..

  Gazni zavoj je inferioran u odnosu na elastičnu verziju prema sljedećim kriterijima:

  mogućnost dugotrajne uporabe do 1 godine ili više;

  ne gubi elastičnost i oblik ni nakon opetovanog pranja;

  ne ometa kretanje zavojitog dijela tijela;

  vraća se u svoj izvorni oblik čak i pri maksimalnoj napetosti;

  ne sklizne kad se nosi;

  ne otrcava se i ne ruši se na rubovima čak i ako se zavoj izreže na komade;

  stabilno drži mišiće i ligamente čak i kad se nanese udlaga;

  koža ispod elastičnog zavoja se ne znoji, ne svrbi, ne izaziva iritaciju;

  lako se stavlja i skida;

  ne ometa prolazak radiografije.

  Njega elastičnog zavoja

  Iako se proizvod smatra trajnim, zahtijeva poštivanje određenih pravila njege. Zavoje treba ručno prati tekućim sapunom, šamponom ili gelom za pranje. Ne preporučuje se upotreba pudera, previše omekšava tkaninu, koja se zatim brzo pogoršava. Izbjeljivač se može koristiti ako je potrebno, ali imajte na umu da klor također ima negativan učinak na pamuk.

  Zavoje treba sušiti potpuno odmotane na vodoravnoj površini ili ih objesiti na konop za rublje. Nakon potpunog sušenja, proizvod se mora smotati u cijev i sakriti u poklopac ili čistu plastičnu vrećicu. Ali trebali biste biti sigurni da je zavoj potpuno suh, inače postoji mogućnost da se plijesan pojavi u prirodnim tkaninama..

  Kako pravilno nanijeti zavoj

  U medicini je čitav odjeljak nazvan desmurgija posvećen zavoju zavojem. Postoji zasebna tehnika pravilnog nanošenja zavoja za svaki dio tijela. Međutim, gotovo svi oni imaju opća načela koja se mogu primijeniti čak i bez medicinske naobrazbe..

  Udove je bolje zaviti ujutro, kada još uvijek nema oteklina, u ležećem stanju.

  Prvi rub zavoja mora se nanijeti pod kutom, a zatim sljedeći zavoj treba primijeniti okomito, stežući rub tako da kasnije ne iskoči.

  Svaki sljedeći zavoj trebao bi pokriti prethodni za 1/3 kako bi se eliminirali praznine i klizanje..

  Omotaje treba raditi spiralno.

  Kada vežete stopalo i gležanj, uhvatite petu. Dakle, zavoj je bolje fiksiran na nozi i ne klizi.

  Laganim istezanjem nanesite elastični zavoj. Međutim, ako se osjeti da je jastučić pretijesan, strukturu treba popustiti kako bi se izbjegla stagnacija krvi u žilama. Ako se zavoj nanese preusko, u zoni istezanja postoji osjećaj hladnoće (krv počinje slabo cirkulirati).

  Potrebno je zamotati koljeno, lakat, prst i drugi savijajući dio tijela u riblja kost, izmjenjujući krugove odozdo prema gore.

  Zavoj treba ravnomjerno nanositi na tijelo, izbjegavajući nabore i brtve na nekim područjima.

  Elastični proizvod trebao bi pokriti dodatno područje tijela za još 2-3 okretaja od "bolesnog" područja.

  Što je zavoj dalje od "bolesne" zone, napetost bi trebala biti slabija.

  Kolika je cijena zavoja u ljekarnama

  Maloprodajna cijena u ljekarnama i trgovinama medicinskom opremom za elastične zavoje ovisi o proizvođaču, kvaliteti, duljini i namjeni. Prosječni trošak pratećih proizvoda varira od 130 rubalja do 650 i više. Da biste uštedjeli na kupnji, proizvod je bolje kupiti u internetskim trgovinama, gdje su česte promocije, kao i ponude za kupnju proizvoda po veleprodajnoj cijeni..

  Gdje kupiti medicinske potrepštine u Moskvi i Odintsovu

  Kao što možete vidjeti na karti na službenim web stranicama ljekarne "Vasha No. 1", u Moskvi su u različitim dijelovima grada otvoreni deseci poslovnica u kojima možete kupiti lijekove i medicinsku opremu. Međutim, najprikladnija opcija za kupnju je korištenje usluge internetskog naručivanja bez napuštanja kuće..

  Ljekarna "Your No. 1" ima internetsku trgovinu putem koje kupac može saznati dostupnost robe, karakteristike i cijenu određenog lijeka i opreme. Štoviše, možete direktno komunicirati sa savjetnikom telefonom ili putem interneta putem pisanih poruka.

  Prednosti kupnje proizvoda putem mrežne ljekarne

  Glavni razlog zašto vrijedi koristiti internetski resurs ljekarne "Vasha No. 1" je, prije svega, ušteda vremena i novca za pronalaženje pravog proizvoda u tako velikom gradu kao što je Moskva. Suvremene tehnologije omogućuju vam da naučite najnovije medicinske uređaje i pribor bez napuštanja doma. Postoji još nekoliko razloga zašto se isplati koristiti internetsku ljekarnu "Vasha No. 1":

  Kupnjom putem internetske trgovine "Your No. 1" moguće je kupiti robu po veleprodajnoj cijeni od proizvođača. Ako u maloprodajnim trgovinama cijene elastičnih zavoja počinju od 100 rubalja, tada u mrežnoj ljekarni njihov trošak kreće od 33 rubalja. Kao rezultat, kupac odmah štedi 35%.

  U internetskoj trgovini moguće je putem kataloga upoznati se sa sličnim uređajima, pročitati njihove karakteristike i polako odabrati željeni proizvod za sebe. A ako imate bilo kakvih pitanja o cijeni, narudžbi ili raspoloživosti robe na zalihi, o tome možete razgovarati sa savjetnikom na internetskoj stranici.

  Trgovina na malo nema uvijek ovaj ili onaj proizvod. Mrežna ljekarna izravno surađuje s ljekarničkim skladištem "Vasha No. 1", koje isporučuje robu po Moskvi i Odintsovu, što daje prednost kupnji lijeka ili medicinske opreme prije nego što stigne u lokalne trgovine..

  Možete naručiti jedan ili nekoliko proizvoda koji vam se sviđaju u roku od nekoliko minuta bez gubljenja vremena na kupovnim putovanjima.

  Registracijom na web mjestu internetske ljekarne "Vaš br. 1", klijent dobiva mogućnost praćenja novih predmeta, primanja obavijesti o sličnoj robi kupljenoj ranije i pregledavanja povijesti svojih kupnji.

  Ako proizvod nije moguće kupiti odmah, možete ga dodati u svoje favorite, odnosno u "Košaricu" koja se prikazuje na korisnikovom "osobnom računu", podsjećajući ga na planiranu kupnju.

  Kako kupiti proizvod putem mrežne ljekarne "Your No. 1"

  Da biste naručili jedan ili više proizvoda na web mjestu ljekarne, morate proći brzu registraciju, odabrati proizvode iz kataloga, poslati narudžbu na svoj "osobni račun" i preuzeti je u najbližoj trgovini u vašem mjestu prebivališta.

  Za registraciju na web mjestu bit će potrebna najviše 1 minuta. U gornjem desnom kutu nalazi se gumb "Prijava". Klikom na nju stranica otvara prozor u koji trebate unijeti prijavu i lozinku za već registrirane korisnike. Početnici trebaju kliknuti na gumb "Registriraj se", unijeti svoje ime, gotovo e-mail i smisliti lozinku. Postoji i mogućnost prijave putem postojećeg računa na društvenim mrežama.

  Nakon registracije trebate pronaći željeni proizvod. To se može učiniti putem direktorija web mjesta ili pomoću pretraživanja. U traku za pretraživanje možete unijeti prvih nekoliko slova željenog proizvoda, a sustav će vratiti sve proizvode sa sličnim nazivom. To je vrlo povoljno kada se ne možete sjetiti točnog naziva lijeka..

  Kada se proizvod pronađe, mora se dodati u "košaricu". Kupnjom možete upravljati sa svog "osobnog računa". Sustav će izračunati ukupan iznos budućih kupnji i ponuditi narudžbu. Morat ćete navesti adresu ljekarne koja je najbliža vašem domu. Ako klijent ne zna adresu, možete koristiti kartu grada Moskve i Odintsova, gdje su označene sve ljekarne u gradu.

  52 ljekarne u Moskvi u kojima možete kupiti elastične zavoje

  VAŽNO! Ne prodajemo proizvode na web mjestu i ne isporučujemo narudžbe vašem domu. "Narudžba" na web mjestu znači rezervaciju u ljekarničkom lancu "Vaš broj 1". Robu prodaje ljekarnička organizacija. Daljinska prodaja lijekova (uključujući kućnu dostavu) zabranjena je važećim zakonodavstvom Ruske Federacije.

  Dozvola za obavljanje farmaceutske djelatnosti br. LO-77-02-010710 od 24.2.19

  Čemu služi elastični zavoj??

  Čemu služi i kakav je elastični zavoj? Za razliku od standardnog medicinskog zavoja, koji je traka od tkanine nastala tkanjem pamučnih niti, elastični zavoj guste strukture.

  Elastični zavoj ima gustu strukturu

  Zahvaljujući utkivanju gumenih niti u podnožju zavoja, koje povećavaju elastičnost zavoja, osigurana je stabilnost primijenjenog zavoja i spriječeno klizanje. Elastični bink koristi se u medicini i sportu za prevenciju i liječenje bolesti i ozljeda.

  Prepoznatljive značajke elastičnih zavoja

  Ovisno o tehnologiji proizvodnje i materijalu izrade, razlikuju se sljedeće vrste elastičnih zavoja:

  • Tkana - tkana od prirodnog pamuka s dodatkom najlonskih niti i poliesterskih vlakana. Dakle, takav je proizvod mekan, izdržljiv i čvrst, podnosi opetovano pranje, čak i strojno pranje. Upija vlagu. Moguće je podešavanje duljine - pri odrezivanju suvišnog dijela rez se ne drobi i ne isteže.
  • Pleteni - pamučni zavoji s najlonskim nitima uključeni u pređu. Prozračno. Nakon nekoliko pranja deformiraju se, elastičnost zavoja se smanjuje. Rezni rub zahtijeva posebnu obradu - overcasting.
  • Na sintetičkoj osnovi - guma, poliuretan ili papir. Često za jednokratnu upotrebu. Ne puštajte zrak.
  Vrste elastičnih zavoja ovisno o tehnologiji proizvodnje i materijalu

  Da bi se postigla povećana elastičnost, uz najlon, koriste se poliester, lateks, likra ili guma. Veličine i proširivost razlikuju se ovisno o aplikaciji.

  Elastični zavoji prema vrsti učvršćenja:

  1. Vrsta učvršćivanja - gusti i uski zavoj, na kraju fiksatora, koji lako i sigurno pričvršćuje ozlijeđeni zglob, sprječavajući pomicanje i uvijanje slojeva.
  2. Samoljepljivo (samo zaključavanje) - ekonomično, pouzdano prianjanje na površinu sljedećih slojeva omogućuje vam fiksiranje zavoja sa samo nekoliko okreta. Ne zahtijevaju upotrebu dodatnih elemenata - pričvrsnih elemenata. Zahvaljujući ljepljivoj bazi prikladno je i brzo zaviti nogu elastičnim zavojem, čak i dijete to može učiniti.
  3. Tubularni tip - pleteni tip tkanja, što lakši za upotrebu, jer nije namotan poput vrpce, već se stavlja na pamučno platno ili izravno na tijelo kao jednodijelna bešavna cijev. Ne ometa kretanje. Proizvodi se odvojeno za gornje i donje udove u nekoliko veličina.
  Vrste elastičnih zavoja prema vrsti učvršćenja za sadržaj ↑

  Koji su elastični zavoji

  Prema stupnju rastezljivosti medicinskih zavoja i postotku elastičnosti podijeljeni su u 3 kategorije:

  1. Elastični materijal niskog produljenja (do 70%) - indiciran za liječenje kroničnih venskih bolesti.
  2. Zavoji srednjeg izduženja (do 140%) - stvaraju lagani pritisak ispod primijenjenog zavoja, što im omogućuje upotrebu u terapeutske i profilaktičke svrhe te s lakšim ozljedama udova.
  3. S rastezljivošću preko 140% - takvi zavoji mogu stvoriti visoki tlak. Potrebno nakon operacije na venskom sustavu za one koji se pridržavaju odmora u krevetu u postoperativnom razdoblju, radi prevencije krvarenja i stvaranja hematoma.
  Vrste zavoja prema stupnju produljenja

  Kategorija elastičnosti naznačena je na pakiranju proizvoda..

  Kako bi pojednostavile upotrebu i odabir obloga, farmaceutske tvrtke pokrenule su proizvodnju posebnih jastučića - optimalnih za određene ozljede i različitih veličina, ovisno o fiziološkim parametrima osobe, a to su:

  • Lauma - s kopčom za zaključavanje, visoko produljenje. Takvi elastični zavoji na nogama nakon operacije namijenjeni su izbjegavanju stvaranja hematoma, sprječavanju zagušenja vena, sprječavanju sportskih ozljeda i popravljanju endoproteza. Cijena zavoja Lauma od 90 rubalja. do 530 rubalja. za 5m.
  • Intex je cjevasti zavoj niskog produljenja s elastičnim zatvaračem. Čvrsto pristaje, pokriva oštećeno područje bez lijepljenja ili izazivanja iritacije. Sigurno učvršćuje zavoj. Ljekarna se prodaje za 40-370 rubalja.
  • Kompresija - srednje rastezanje, jednostavna za upotrebu, ne klizi i ne deformira se, poboljšava cirkulaciju krvi i stvara potreban pritisak na varikozno područje. 5m. zavoj košta 150 rubalja.
  Optimalne vrste elastičnih zavoja prema sadržaju ↑

  Prednosti elastičnog zavoja

  U početku se kao zavoj uglavnom koristio zavoj od medicinske gaze. U ovom je slučaju bandažiranje nogu često dovodilo do pretjeranog zatezanja zglobova i poremećaja normalne cirkulacije krvi, ili, naprotiv, do klizanja i odmotavanja zavoja..

  U usporedbi s tradicionalnim preljevom, upotreba elastičnog zavoja daje puno prednosti:

  • Korištenje prirodnih materijala u bazi omogućuje koži da "diše", suhoća ostaje i tijekom povećane tjelesne aktivnosti.
  • Elastične niti utkane u podnožju održavaju tonus mišića bez stiskanja kože, ravnomjerno raspoređuju pritisak.
  • Može se prati i ponovno nanositi bez deformacija.
  • Nakon nanošenja ne klizi ili se kotrlja, dugo zadržava čvrstu fiksaciju.
  • Prikladno za učvršćivanje bilo kojeg spoja.
  • Usklađen - čvrsto odgovara nepravilnostima i oblinama tijela, što je važno kada se primjenjuje na zglob gležnja, koljena, lakta i ramena.
  • Nisu potrebne posebne vježbe zavoja - brzo i jednostavno namotavanje i uklanjanje.
  • Lijek za samoizlječenje.
  • Isplativo - jeftinije je i lakše nanijeti elastični zavoj nego zamijeniti 20 zavoja od gaze.

  Veličina i svrha elastičnih zavoja regulirani su GOST standardima. Širina se drži unutar 7,5-10 cm, duljina je kako je predviđeno. Zavoji za navijanje oko ruke izrađeni su uskim kako bi se izbjegla pojava žuljeva na prstima, nastalih kada se oko njih napravi nekoliko prijelaza i traka.

  GOST elastični medicinski zavoj na sadržaj ↑

  Čemu služi elastični zavoj?

  Prilikom odabira vrste zavoja, uzmite u obzir njegove karakteristike - veličinu, gustoću, stupanj rastezljivosti, materijal izrade.

  Cjevasti elastični zavoj koristi se za:

  • očuvanje fiziološke topline mišića ramenog pojasa, bedra, potkoljenice, zglobova koljena i lakta, kao i za njihovo učvršćivanje;
  • liječenje i prevencija iščašenja, edema, uganuća, proširenih vena i tromboflebitisa;
  • smanjenje razdoblja rehabilitacije nakon ozljeda gornjih i donjih ekstremiteta i operacija;
  • elastična fiksacija gaznih zavoja i salveta na ranu;

  Samoljepljivi zavoji naznačeni su u slučajevima kada trebate brzo zaviti kada se uganute. Također i za održavanje tonusa mišića, za treninge i sportska natjecanja, za posttraumatsku fiksaciju zglobova i za prevenciju ozljeda.

  Zavoj na koljenu i laktu obvezni je dio opreme sportaša i sportaša u sportovima snage.

  Zavoji za fiksiranje vrše sljedeće zadatke:

  • pouzdano popraviti sve obloge, uklj. za zavoj konusnih i zaobljenih dijelova tijela;
  • spriječiti mehanička oštećenja rane;
  • zaštititi od prodiranja patogena u ranu, spriječiti razvoj infekcije;
  • u flebologiji - kompresijska terapija varikoznih vena;
  • preventivna kompresija nakon skleroterapije;
  • ublažiti oticanje nogu tijekom trudnoće i limfostaze.

  Zavoj na sintetičkoj osnovi kontraindiciran je u slučaju proširenih vena, edema i ne koristi se za fiksiranje zglobova.

  Kako primijeniti elastični zavoj

  Zavoj je bolje primijeniti sami, kontrolirajući ujednačenost raspodjele, primijenjenu silu i stupanj napetosti.

  Postoji niz pravila o umotavanju i nanošenju elastičnih zavoja:

  • popraviti zglob u prirodnom položaju;
  • nemojte čvrsto zaviti;
  • zavoj na gležnju je namotan počevši od periferije udova;
  • koliko nositi bez uklanjanja zbog varikoznih vena, preporučuje flebolog, u drugim će slučajevima biti optimalno postupno, počevši od 30 minuta, povećavati vrijeme nošenja zavoja;
  • zavoj se uklanja tijekom noćnog sna;
  • ako se javi nelagoda, zavoj je potrebno premotati;
  • nakon upotrebe operite ručno pomoću posebnog deterdženta bez klora za elastične tkanine;
  • sušeno na ručniku u ispravljenom stanju.
  Bolje je da sami nanesete zavoj od elastičnog zavoja

  Primjena elastičnog zavoja na donji ud:

  1. Postupak se izvodi dok ležite u krevetu, podižući noge prema gore - to će osigurati odljev krvi i smanjiti oticanje.
  2. Na površinu uda nanosi se posebna ljekovita mast ili gel.
  3. Vjetar koji započinje od stopala, otpuštajući pritisak i prilagođavajući kompresiju rukama.
  4. Zamotajte nogu do koljena, pazeći da se svaki sloj napola preklapa sa sljedećim. Ostavite područje pete slobodno.
  5. Ako je potrebno (u slučaju proširenih vena), omotajte površinu cijele noge.

  Da biste procijenili je li noga pravilno zavojena, hodajte 10-15 minuta. Vrhovi prstiju, koji su lagano plavi kad se nanese zavoj, tijekom hodanja dobivaju prirodnu boju. Noga u elastičnom zavoju ostaje ugodna tijekom dana.

  Ako ozlijedite zglob, prije odlaska liječniku morate nanijeti elastični zavoj. Za početak - popravite palac, a zatim ga omotajte oko zgloba u 3 kružna pokreta, a zatim zavežite bazu prstiju, prolazeći zavoj križanjem malog prsta i palca.

  Pravila nanošenja zavoja na ruku slična su kompresiji donjeg uda.

  Podvezivanje ramena indicirano je za modrice, uganuća, artritis i artrozu. Za ublažavanje upale i boli, rameni zglob mora biti pravilno previjen. Za zavoj ramena zavoj se nanosi spiralno. Za to vam ne trebaju posebne medicinske vještine, oni slijede pravila:

  • početi vezati s 2-3 kružne revolucije;
  • možete ga vezati na sljedeći način: odozdo prema gore - uzlazni zavoj, odozgo prema dolje - silazni;
  • krugovi zavoja prelaze se tako da zavoj ima oblik uha;
  • svaki sljedeći preklapa prethodni zavoj za pola širine;
  • za sigurno držanje zgloba, traka se nekoliko puta izvlači kroz pazuh.

  Elastični zavoj koristi se strogo prema uputama. Ovo je i obloga i lijek namijenjen ublažavanju stanja pacijenta i sprečavanju bolesti i ozljeda..

  Pročitajte Više O Duboke Venske Tromboze

  Kako prepoznati prisutnost krvnih ugrušaka u venama nogu?

  Tromboflebitis Datum objave članka: 23.10.Datum ažuriranja članka: 23.10.2019Krvni ugrušci u nozi ili duboka venska tromboza (DVT) donjih ekstremiteta mogu uzrokovati bol, oteklinu i crvenilo potkoljenice.

  5 zabrinjavajućih simptoma koji ukazuju na to da imate problema s crijevima

  Tromboflebitis U sustavu organa gastrointestinalnog trakta crijevo ima jednu od najvažnijih uloga: odgovorno je za razgradnju i apsorpciju hranjivih tvari, drugim riječima, svojevrsni je bio-filter za naše tijelo.

  Puls 55 otkucaja u minuti

  Tromboflebitis U mirovanju, u zdrave osobe, puls je u prosjeku 60-80 otkucaja / min. Puls od 55 otkucaja u minuti smatra se niskim i simptom je patoloških procesa u tijelu. Ako se ovo stanje promatra neprestano, dok se osoba žali na pogoršanje dobrobiti, morate otkriti razloge smanjenog broja otkucaja srca i započeti liječenje.