logo

Trental

Upute za korištenje:

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Trental je lijek koji poboljšava reološka svojstva krvi i pojačava mikrocirkulaciju u područjima oštećene cirkulacije krvi.

Oblik i sastav izdanja

 • enterično filmom obložene tablete: okrugle, bikonveksne, bijele filmske obloge (10 kom. u blisterima, 6 blistera u kartonskoj kutiji);
 • koncentrat za pripremu otopine za infuziju: bezbojna gotovo prozirna tekućina (5 ml u ampulama, u kartonskoj kutiji 5 ampula).

Sastav za 1 tabletu Trental:

 • aktivna tvar: pentoksifilin - 100 mg;
 • pomoćne komponente: škrob, magnezijev stearat, talk, laktoza, koloidni silicijev dioksid;
 • enterička filmska obloga: talk, natrijev hidroksid, kopolimer metakrilne kiseline, makrogol (polietilen glikol) 8000, titanov dioksid (E171).

Sastav za 1 ml Trental koncentrata:

 • aktivna tvar: pentoksifilin - 20 mg;
 • pomoćne komponente: natrijev klorid, voda za injekcije.

Indikacije za uporabu

 • patologija periferne cirkulacije aterosklerotskog podrijetla (dijabetička angiopatija, povremena klaudikacija), trofični poremećaji (gangrena, trofični čir na nozi);
 • patologija cerebralne cirkulacije zbog cerebralne ateroskleroze (vrtoglavica, poremećena koncentracija, oštećenje pamćenja), ishemijska stanja i stanja nakon moždanog udara;
 • discirkulacija cirkulacije krvi u vaskularnoj (srednjoj) i retikularnoj (unutarnjoj) membrani očne jabučice;
 • otoskleroza i druge degenerativne transformacije u pozadini vaskularnih bolesti unutarnjeg uha, gubitak sluha.

Koncentrat za pripremu otopine za infuziju Trental se također koristi za kršenje periferne cirkulacije kao rezultat ozeblina, posttrombotskog sindroma itd..

Kontraindikacije

 • ozbiljno krvarenje u mrežnici, opsežno krvarenje, intracerebralno krvarenje;
 • akutni infarkt miokarda;
 • razdoblje trudnoće i dojenja (dojenja);
 • djeca i adolescenti do 18 godina;
 • individualna preosjetljivost na metilksantine, pentoksifilin, druge komponente lijeka.

Otopina za infuziju Trental dodatno je kontraindicirana za upotrebu kod teških aritmija, teških aterosklerotičnih lezija koronarnih ili cerebralnih arterija i nekontrolirane arterijske hipotenzije.

Trental se s oprezom koristi kod: arterijske hipotenzije [zbog rizika od sniženja krvnog tlaka (BP)], kroničnog zatajenja srca (CHF), čira na želucu i dvanaesniku, bubrežne disfunkcije s klirensom kreatinina Pročitajte također:

Način primjene i doziranje

Doziranje i način primjene (oblik oslobađanja) Trental određuje liječnik koji uzima lijek, uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog odgovora na terapiju, težinu poremećaja cirkulacije, kao i individualnu toleranciju lijeka.

Filmirane tablete

Trental tablete uzimaju se oralno uz obroke ili neposredno nakon jela, gutajući cijele i pijući puno vode.

Preporučeni režim doziranja: 1 kom. (100 mg) 3 puta dnevno s postupnim povećanjem doze na 2 kom. (200 mg) 2-3 puta dnevno; maksimalne doze: pojedinačno - 400 mg, dnevno - 1200 mg.

U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom s QC

Trental: cijene u internetskim ljekarnama

Trental 20 mg / ml koncentrat za pripremu otopine za infuziju 5 ml 5 kom.

Trental 100 mg enterično film tablete 60 kom.

Trental tablete p.p. enterička otopina. 100mg 60 kom.

Trental 400 400 mg filmom obložene tablete produljenog djelovanja 20 kom.

Recenzije Trental 400

Trental tablete p.p. produljenog djelovanja 400mg 20 kom.

Trental 400 400 mg filmom obložene tablete produljenog djelovanja 60 kom.

Trental tablete p.p. produljenog djelovanja 400mg 60 kom.

Podaci o lijeku su uopćeni, dani su samo u informativne svrhe i ne zamjenjuju službene upute. Samoliječenje je opasno po zdravlje!

Prema mnogim znanstvenicima, vitaminski kompleksi praktički su beskorisni za ljude..

Nastojeći izvući pacijenta, liječnici često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u razdoblju od 1954. do 1994. godine. preživio preko 900 operacija uklanjanja novotvorina.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svijetu, kojoj se čak ni gripa ne može mjeriti..

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću vađenje loših zuba bilo je dio dužnosti običnog frizera..

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo su rjeđe pretili..

Koristimo 72 mišića da izgovorimo i najkraće i najjednostavnije riječi..

Antidepresiv Clomipramine izaziva orgazam u 5% bolesnika.

Osoba koja uzima antidepresive u većini će slučajeva opet biti depresivna. Ako se osoba sama izborila s depresijom, ima sve šanse zauvijek zaboraviti na ovo stanje..

Tijekom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vata. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku kad se pojavi zanimljiva misao nije tako daleko od istine..

Najrjeđa bolest je Kuruova bolest. Od nje su bolesni samo predstavnici plemena Fur na Novoj Gvineji. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga..

Ljudski mozak teži oko 2% ukupne tjelesne težine, ali troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ova činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika..

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobilnom telefonu povećava vjerojatnost razvoja tumora na mozgu za 40%.

Posao koji se čovjeku ne sviđa mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nikakav rad.

Kad kihnemo, naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce staje.

Većina žena može dobiti više zadovoljstva od promišljanja svog lijepog tijela u zrcalu nego od seksa. Dakle, žene, težite harmoniji.

Bilo koji čaj znači prirodni proizvod koji se sastoji od raznih biljaka, cvijeća, zdrobljenog voća i začina. Danas se proizvode posebne vrste pića.

TRENTAL

 • Indikacije za uporabu
 • Način primjene
 • Nuspojave
 • Kontraindikacije
 • Interakcija s drugim lijekovima
 • Predozirati
 • Obrazac za puštanje
 • Uvjeti skladištenja
 • Sinonimi
 • Sastav

Lijek Trental, koji poboljšava mikrocirkulaciju, sadrži aktivni sastojak pentoksifilin, derivat ksantina. Lijek poboljšava reološka svojstva krvi. Pentoksifilin normalizira elastičnost eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i smanjuje viskoznost krvi. Smanjuje koncentraciju fibrinogena u plazmi, poboljšava fibrinolizu. Pod djelovanjem lijeka dolazi do nakupljanja cikličkog adenozin monofosfata u glatkim mišićima krvožilnog zida, krvi i drugim tjelesnim tkivima. Uz to, lijek blokira djelovanje enzima fosfodiesteraze. Pentoksifilin djeluje miotropno vazodilatacijski. Uzimanje lijeka dovodi do smanjenja ukupnog perifernog vaskularnog otpora s povećanjem minutnog volumena sistoličke krvi. Pentoksifilin ne dovodi do značajnih promjena u otkucajima srca.

Najznačajnije poboljšanje mikrocirkulacije i staničnog disanja zabilježeno je u tkivima središnjeg živčanog sustava, udovima i, u manjoj mjeri, u bubrezima..
Lijek stimulira metaboličke procese u središnjem živčanom sustavu, povećava količinu adenozin trifosforne kiseline u moždanim stanicama i poboljšava bioelektrične performanse. Kada se daje parenteralno, potiče se kolateralna cirkulacija.

Kad se uzima oralno, pentoksifilin se dobro apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Maksimalna koncentracija pentoksifilina u plazmi i njegovog aktivnog metabolita opaža se 1 sat nakon oralne primjene. Pentoksifilin karakterizira učinak prvog prolaska kroz jetru. Metabolizira se uglavnom u jetri, aktivni metabolit pentoksifilina ima sličan farmakološki učinak i uzima se u obzir u farmakokinetikama lijeka zajedno s nepromijenjenim pentoksifilinom. Lijek se u cijelosti metabolizira u tijelu, izlučuje se uglavnom bubrezima, mali dio (oko 5%) izlučuje se fecesom. Poluvrijeme je obično 1,5 do 2 sata. Pacijenti s ozbiljno oštećenom bubrežnom funkcijom imaju duži poluživot. U slučaju oštećenja funkcije jetre, metabolizam lijeka se usporava, pa se produžava poluvrijeme i povećava bioraspoloživost lijeka.
Lijek se ne nakuplja u tijelu.

Indikacije za uporabu

Način primjene

Injekcija:
Lijek se daje intravenoznim mlazom ili kap po kap. Za pripremu otopine za infuziju kao otapalo koriste se Ringerova otopina, 0,9% otopina natrijevog klorida ili 5% otopina glukoze. Obično se 1 ili 2 puta dnevno propisuje 100-600 mg pentoksifilina. Trajanje infuzije ovisi o dozi lijeka i volumenu ubrizgane otopine, uvođenje 100 mg lijeka treba trajati najmanje 60 minuta. Pacijentima s ozbiljnim poremećajima cirkulacije može se dati 24-satna infuzija. U tom se slučaju doza izračunava ovisno o tjelesnoj težini pacijenta, obično se propisuje 0,6 mg / kg tjelesne težine na sat. Bez obzira na težinu bolesti i tjelesnu težinu, dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 1200 mg. Obično ne propisuju više od 1,5 litre otopine za infuziju dnevno.
Za intravensko injektiranje mlazom, doza je obično 100 mg. S mlaznom injekcijom lijeka, vrijeme infuzije treba biti najmanje 5 minuta. Intravenska primjena lijeka u nizu propisuje se 1-2 puta dnevno, ovisno o težini bolesti. Prilikom injektiranja mlazom mora se voditi računa da pacijent bude u vodoravnom položaju.
Ako je potrebno, terapija se provodi paralelno s lijekom Trental u obliku tableta.

Tablete:
Dozu lijeka i tijek liječenja odabire liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Obično se propisuju 2-4 tablete 2-3 puta dnevno. Tableta se proguta cijela, bez žvakanja, s potrebnom količinom vode. Preporučuje se uzimanje lijeka nakon jela..
Maksimalna dnevna doza lijeka je 1200 mg.
Kada se kombinira terapija s lijekom u obliku tableta i otopinom za injekciju, potrebno je osigurati da ukupna doza pentoksifilina ne prelazi 1200 mg.

Nuspojave

Kontraindikacije

- Povećana individualna osjetljivost na komponente lijeka;
- tendencija krvarenja;
- hemoragijski moždani udar;
- krvarenje u mrežnici;
- Tijekom trudnoće i dojenja.

S oprezom se propisuje pacijentima koji pate od teške ateroskleroze cerebralnih i koronarnih žila, aritmije, koronarne bolesti srca i sklonosti naglim skokovima krvnog tlaka. Uz to, s oprezom se propisuje kod ulceroznih lezija gastrointestinalnog trakta, zatajenja srca i pacijenata koji su nedavno podvrgnuti operaciji.

Interakcija s drugim lijekovima

Predozirati

Obrazac za puštanje

Uvjeti skladištenja

Sinonimi

Sastav

1 enterično obložena tableta sadrži:
Pentoksifilin - 100 mg;
Pomoćne tvari.

1 ml otopine za injekciju sadrži:
Pentoksifilin - 20 mg;
Pomoćne tvari.

Trental

Trental je vazodilatacijsko sredstvo koje poboljšava reološka svojstva krvi (fluidnost) utječući na patološki izmijenjenu deformabilnost eritrocita, inhibirajući agregaciju trombocita i smanjujući povećanu viskoznost krvi. Trental poboljšava mikrocirkulaciju u područjima oštećene cirkulacije krvi.
Trental sadrži derivat ksantina - pentoksifilin kao aktivni sastojak. Mehanizam njegovog djelovanja povezan je s inhibicijom fosfodiesteraze i nakupljanjem cAMP u stanicama glatkih mišića krvnih žila i krvnih stanica..
Pružajući slab miotropni vazodilatacijski učinak, pentoksifilin donekle smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor i blago širi koronarne žile.
Liječenje Trentalom dovodi do poboljšanja simptoma cerebrovaskularnih nezgoda.
Uspjeh liječenja okluzivnih lezija perifernih arterija (na primjer, povremena klaudikacija) očituje se u produljenju pješačke udaljenosti, uklanjanju noćnih grčeva u listovima mišića i nestanku bolova u mirovanju.
Farmakokinetika
Pentoksifilin se intenzivno metabolizira u eritrocitima i jetri. Među najpoznatijim metabolitima - metabolit-1 (M-I; hidroksipentoksifilin) ​​nastaje cijepanjem, a metabolit-4 (M-IV) i metabolit-5 (M-V; karboksypentoksifilin) ​​- zbog oksidacije osnovne tvari. M-I ima isto farmakološko djelovanje kao i pentoksifilin. Više od 90% prihvaćene doze pentoksifilina izlučuje se kroz bubrege, a 3-4% u feces.
Poluvrijeme pentoksifilina nakon davanja 100 mg intravenski bilo je približno 1,1 sat. U bolesnika s ozbiljno oštećenom funkcijom jetre povećava se poluvrijeme pentoksifilina. Pentoksifilin ima velik volumen raspodjele (168 L nakon 30-minutne infuzije od 200 mg) i visoki klirens od približno 4500-5100 ml / min. Pentoksifilin i njegovi metaboliti ne vezuju se za proteine ​​krvne plazme. Kod ozbiljno oštećene bubrežne funkcije, izlučivanje metabolita je usporeno.

Indikacije za uporabu:
Indikacije za uporabu lijeka Trental su:
- Poremećaji periferne cirkulacije aterosklerotske geneze (uključujući "povremenu" klaudikaciju, dijabetičku angiopatiju), trofični poremećaji (uključujući trofične čireve na nozi, gangrenu), ozebline, posttrombotički sindrom itd..
- Poremećaji cerebralne cirkulacije (posljedice cerebralne ateroskleroze: poremećena koncentracija, vrtoglavica, oštećenje pamćenja), ishemijska stanja i stanja nakon moždanog udara.
- Poremećaji cirkulacije u mrežnici i žilnici oka, otoskleroza, degenerativne promjene u pozadini patologije žila unutarnjeg uha i gubitak sluha.

Način primjene:
Doza i način primjene određuju se težinom poremećaja cirkulacije, kao i na temelju individualne tolerancije na lijek.
Doziranje određuje liječnik u skladu s individualnim karakteristikama pacijenta..
Uobičajena doza su dvije intravenske infuzije dnevno (ujutro i popodne), svaka sadrži 200 mg pentoksifilina (2 ampule od 5 ml) ili 300 mg pentoksifilina (3 ampule od 5 ml) u 250 ml ili 500 ml 0,9% otopine natrijev klorid ili Ringerova otopina.
Kompatibilnost s drugim otopinama za infuziju mora se ispitati odvojeno; mogu se koristiti samo jasna rješenja.

100 mg pentoksifilina treba primijeniti tijekom najmanje 60 minuta. Ovisno o popratnim bolestima (zatajenje srca), možda će biti potrebno smanjiti ubrizgani volumen. U takvim se slučajevima preporuča koristiti namjenski infuzor za kontroliranu infuziju..
Nakon dnevne infuzije mogu se propisati dodatne 2 tablete Trental 400. Ako su dvije infuzije odvojene dužim razmakom, tada se jedna od dodatno propisane dvije tablete Trental 400 može uzeti ranije (oko podneva).
Ako je zbog kliničkih uvjeta moguća intravenska infuzija samo jednom dnevno, nakon nje se mogu dodatno propisati 3 tablete Trentala 400 (2 tablete u podne i 1 navečer).
Dugotrajna intravenska infuzija lijeka Trental tijekom 24 sata indicirana je u težim slučajevima, posebno u bolesnika s jakim bolovima u mirovanju, s gangrenom ili trofičnim čirima (III-IV stadij prema Fontaineu).
Doza Trentala primijenjena parenteralno u roku od 24 sata, u pravilu, ne smije prelaziti 1200 mg pentoksifilina, dok se pojedinačna doza može izračunati pomoću formule: 0,6 mg pentoksifilina po kg tjelesne težine na sat. Tako izračunata dnevna doza iznosit će 1000 mg pentoksifilina za pacijenta teškog 70 kg i 1150 mg pentoksifilina za pacijenta teškog 80 kg.
U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom (klirens kreatinina ispod 30 ml / min) potrebno je smanjiti doziranje za 30% -50%, što ovisi o individualnoj toleranciji lijeka na bolesnike.
Smanjenje doze, uzimajući u obzir individualnu toleranciju, neophodno je u bolesnika s ozbiljnom disfunkcijom jetre.
Liječenje se može započeti u malim dozama kod bolesnika s niskim krvnim tlakom, kao i kod onih kojima prijeti rizik zbog mogućeg smanjenja krvnog tlaka (bolesnici s teškom bolesti koronarnih arterija ili s hemodinamski značajnom cerebralnom stenozom). U tim se slučajevima doza može povećavati samo postupno..

Nuspojave:
U slučajevima kada se Trental koristi u velikim dozama ili pri visokoj brzini infuzije, ponekad se mogu pojaviti sljedeće nuspojave:
iz živčanog sustava: glavobolja, vrtoglavica, anksioznost, poremećaji spavanja, konvulzije;
na dijelu kože i potkožnog masnog tkiva: hiperemija kože lica, "valunzi" krvi na koži lica i gornjeg dijela prsnog koša, otekline, povećana krhkost noktiju;
iz probavnog sustava: kserostomija, anoreksija, crijevna atonija;
od strane kardiovaskularnog sustava: tahikardija, aritmija, kardialgija, napredovanje angine pektoris, smanjeni krvni tlak;
iz hemostatskog sustava i krvotvornih organa: leukopenija, trombocitopenija, pancitopenija, krvarenje iz žila kože, sluznice, želuca, crijeva, hipofibrinogenemija;
od osjetila: oštećenje vida, stingray;
alergijske reakcije: svrbež, ispiranje kože, urtikarija, angioedem, anafilaktički šok.
Vrlo rijetki slučajevi aseptičnog meningitisa, intrahepatične kolestaze i povećane aktivnosti "jetrenih" transaminaza, alkalne fosfataze.

Kontraindikacije:
Kontraindikacije za uporabu lijeka Trental su: preosjetljivost na pentoksifilin, druge metilksantine ili bilo koju od komponenata lijeka; masivno krvarenje; opsežna krvarenja u mrežnici; krvarenje u mozgu; akutni infarkt miokarda; teške aritmije; teške aterosklerotske lezije koronarnih ili cerebralnih arterija; nekontrolirana arterijska hipotenzija; dob do 18 godina; trudnoća, dojenje.
Lijek treba koristiti s oprezom u bolesnika s: arterijskom hipotenzijom (rizik od sniženja krvnog tlaka), kroničnim zatajenjem srca, oštećenom funkcijom bubrega (klirens kreatinina ispod 30 ml / min) (rizikom od nakupljanja i povećanim rizikom od nuspojava), teškom disfunkcijom jetre ( rizik od nakupljanja i povećani rizik od nuspojava), povećana sklonost krvarenju, uključujući kao rezultat upotrebe antikoagulansa ili u slučaju poremećaja u sustavu zgrušavanja krvi (rizik od razvoja ozbiljnijih krvarenja), nakon nedavne operacije

Trudnoća:
Kontraindicirano je uzimati lijek Trental tijekom trudnoće.

Interakcija s drugim lijekovima:
Pentoksifilin je u stanju pojačati učinak lijekova koji snižavaju krvni tlak (ACE inhibitori, nitrati).
Pentoksifilin može pojačati učinak lijekova koji utječu na sustav zgrušavanja krvi (neizravni i izravni antikoagulanti, trombolitici), antibiotika (uključujući cefalosporine).
Cimetidin povećava koncentraciju pentoksifilina u plazmi (rizik od nuspojava).
Istodobna primjena s drugim ksantinima može dovesti do pretjeranog živčanog uzbuđenja.
Učinak inzulina ili oralnih antidijabetičkih sredstava na snižavanje šećera može se pojačati pentoksifilinom (povećani rizik od hipoglikemije).

Potrebno je strogo praćenje takvih bolesnika.
U nekih bolesnika istodobna primjena pentoksifilina i teofilina može povećati razinu teofilina. To može dovesti do povećanja ili povećanja nuspojava povezanih s teofilinom.

Predozirati:
Simptomi predoziranja Trentalom: slabost, znojenje, mučnina, cijanoza, vrtoglavica, sniženi krvni tlak, tahikardija, nesvjestica, pospanost ili uznemirenost, aritmija, hipertermija, arefleksija, gubitak svijesti, tonično-klonički napadi, znakovi gastrointestinalnog krvarenja (povraćanje talog kave).
Liječenje je simptomatsko: posebnu pozornost treba obratiti na održavanje krvnog tlaka i respiratorne funkcije. Konvulzivni napadaji kontroliraju se uvođenjem diazepama.
Kada se pojave prvi znakovi predoziranja, lijek se odmah zaustavlja. Pruža donji položaj glave i gornjeg dijela trupa.

Uvjeti skladištenja:
Čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 8 ° C do 25 ° C.
Čuvati izvan dohvata djece!

Obrazac izdanja:
Trental - koncentrat za pripremu otopine za infuziju 20 mg / ml.
5 ml u ampulama prozirnog, bezbojnog stakla (tip I) s točkom loma.
5 ampula u plastičnoj blister traci bez premaza (paleta).
1 paleta s uputama za uporabu u kartonskoj kutiji.

Sastav:
1 ml otopine Trental sadrži djelatnu tvar: pentoksifilin - 20,00 mg.
Pomoćne supstance: natrijev klorid, voda za injekcije.

Dodatno:
Liječenje treba pratiti zbog krvnog tlaka.
U bolesnika s dijabetesom melitusom koji uzimaju hipoglikemijska sredstva, imenovanje velikih doza može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju (potrebna je prilagodba doze).
Kada se primjenjuje istovremeno s antikoagulansima, potrebno je pažljivo pratiti pokazatelje sustava zgrušavanja krvi.
U bolesnika koji su nedavno operirani, potrebno je sustavno praćenje razine hemoglobina i hematokrita.
Primijenjenu dozu treba smanjiti u bolesnika s niskim i nestabilnim krvnim tlakom.
U starijih osoba može biti potrebno smanjenje doze (povećana bioraspoloživost i smanjena brzina eliminacije).
Sigurnost i djelotvornost pentoksifilina u djece nisu dobro razumljivi..
Pušenje može smanjiti terapijsku učinkovitost lijeka. Kompatibilnost otopine pentoksifilina s otopinom za infuziju treba provjeravati od slučaja do slučaja..
Kod izvođenja intravenskih infuzija, pacijent treba biti u ležećem položaju.

Trental

Sastav

Trental tablete sadrže djelatnu tvar pentoksifilin 100 mg, kao i dodatne tvari: silicijev dioksid, škrob, talk, laktozu i magnezijev stearat. Ljuska se sastoji od talk-a, titan-dioksida, natrijevog hidroksida, kopolimera metakrilne kiseline i makrogola 8000.

Koncentrat otopine za infuziju u 1 ml sadrži djelatnu tvar pentoksifilin 20 mg, kao i dodatne tvari: vodu za injekcije i natrijev klorid.

Produljene tablete Trental 400 sadrže pentoksifilin u količini od 400 mg, kao i dodatne tvari: magnezijev stearat, povidon, talk, hijeteloza. Ljuska sadrži: benzil alkohol, talk, makrogol 6000, hipromelozu, titan dioksid.

Obrazac za puštanje

Trental je dostupan u obliku tableta, u tabletama s produljenim oslobađanjem s količinom djelatne tvari od 400 mg, kao i u obliku koncentrata otopine za infuziju.

farmakološki učinak

Vazodilatacijsko sredstvo. Glavna tvar je pentoksifilin. Poboljšava mikrocirkulaciju i širi krvne žile.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek inhibira fosfodiesterazu, pozitivno utječe na reološka svojstva krvi, poboljšava mikrocirkulaciju, povećava koncentraciju ATP u eritrocitima i koncentraciju cAMP u trombocitima. Istodobno, pod utjecajem lijeka, bilježi se zasićenost energetskog potencijala, što dovodi do smanjenja OPSS-a, vazodilatacije, povećanja IOC-a i HOS-a bez značajnog utjecaja na puls. Zbog širenja lumena koronarnih arterija, pentoksifilin povećava protok kisika u tkiva miokarda, pružajući antianginalni učinak. Lijek poboljšava oksigenaciju krvi šireći lumen plućnih žila. Trental povećava tonus respiratornih mišića: dijafragme i interkostalnih mišića. Kada se daje intravenozno, pojačava kolateralnu cirkulaciju krvi, povećava volumen krvi po jedinici odjeljka. Lijek ima pozitivan učinak na bioelektričnu aktivnost mozga, povećavajući koncentraciju ATP. Trental 400 povećava elastičnost eritrocita, potiče razgradnju trombocita i smanjuje viskoznost krvi. U području s oštećenom opskrbom krvlju, pentoksifilin poboljšava mikrocirkulaciju. Uz povremenu klaudikaciju, uz okluzivnu leziju perifernih arterija, lijek uklanja bol u mirovanju, ublažava noćne grčeve u listovima mišića, pomaže u produljenju pješačke udaljenosti.

Djelatna tvar se dobro apsorbira i metabolizira. Poluživot tableta je oko sat i pol, a otopine - nešto više od sat vremena. Uglavnom se izlučuje putem bubrega (više od 90 posto), a u manjoj mjeri izmetom.

Indikacije za uporabu Trentala

U čemu lijek pomaže??

Indikacije za uporabu lijeka su poremećaji periferne cirkulacije: obliteracijski endarteritis, "povremena" klaudikacija kod dijabetičke angiopatije. Lijek je učinkovit u kršenju trofizma tkiva: ozebline, gangrena, proširene vene, posttrombotički sindrom, trofični čir na nozi.

Koje indikacije za uporabu Trentala još uvijek postoje? Lijek se koristi za Raynaudovu bolest, za cerebralnu aterosklerozu, cerebrovaskularnu nesreću, za neuroinfekciju virusne geneze, discirkulacijsku encefalopatiju, nakon infarkta miokarda, za ishemijsku bolest srca, za impotenciju vaskularne geneze, bronhijalnu astmu, KOPB, otosklerozu i retina u očima.

Kontraindikacije

Lijek se ne koristi za porfiriju, akutni infarkt miokarda, netoleranciju na derivate ksantina, dojenje, masivno krvarenje, krvarenje u mrežnici, hemoragijski moždani udar. Intravenske infuzije su neprihvatljive u slučaju nekontroliranog tijeka arterijske hipotenzije, s teškom aterosklerozom moždanih i koronarnih arterija, s aritmijama. S peptičnim ulkusom probavnog sustava, s CHF-om, labilnošću krvnog tlaka, s otkazivanjem bubrežnog i jetrenog sustava, nakon operativnih intervencija, pentoksifilin se propisuje s oprezom. Trental se ne koristi tijekom trudnoće.

Nuspojave

Živčani sustav: napadaji, tjeskoba, vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja.

Potkožna masnoća, koža: povećana lomljivost noktiju, oteklina, "vrući bljeskovi" protoka krvi u lice, prsa, hiperemija kože.

Probavni trakt: holestatski hepatitis, pogoršanje kolecistitisa, atonija crijeva, smanjen apetit, suha usta.

Nuspojave na osjetilne organe: poremećaji u vizualnoj percepciji, skotom.

Kardiovaskularni sustav: pad krvnog tlaka, napredovanje angine pektoris, kardialgija, aritmija, tahikardija.

Sustav hemostaze, hematopoetski organi: krvarenja u crijevima, želucu, sluznici, koži, hipofibrinogenemija, pancitopenija, leukopenija, trombocitopenija. Alergijske reakcije u obliku anafilaktičkog šoka, urtikarije, svrbeža, angioedema, hiperemije kože. Također se bilježi porast jetrenih enzima, alkalne fosfataze.

Upute za uporabu Trentala (način i doziranje)

Lijek se uzima oralno, a također se primjenjuje intraarterijalno, intravenozno, intramuskularno. Dozu mora propisati liječnik.

U slučaju patologije bubrežnog sustava, lijek se propisuje u dozi od 50-70% od standarda.

Ampule Trental, upute za uporabu

Tipično se rade 2 intravenske infuzije ujutro i popodne, 200-300 mg aktivnog sastojka, zajedno s otopinom natrijevog klorida. Intravenske infuzije provode se polako, ubrizga se 50 mg u roku od 10 minuta (zajedno s 10 ml natrijevog klorida), nakon čega se prelazi na 100 mg na kapaljci (zajedno s 250 ml natrijevog klorida, ubrizgavanog najmanje sat vremena). Maksimalna doza dnevno može iznositi 0,6 mg aktivnog sastojka na 1 kg ljudske težine na sat.

Intramuskularne injekcije provode se duboko 2-3 puta dnevno, 100-200 mg.

Mogući paralelni unos oralnih oblika lijeka u dozi od 800-1200 mg dnevno za 2-3 doze. Početna doza je 600 mg dnevno. Pozitivnom dinamikom količina pentoksifilina smanjuje se na 300 mg dnevno.

Trental tablete, upute za uporabu

Oralno uzimajte tablete s vodom, tijekom ili nakon obroka 3 puta dnevno, po 100 mg, postupno povećavajući dozu na 200 mg.

Upute za uporabu Trental 400

Obično se uzima 1 tableta 3 puta dnevno. Maksimalna količina lijeka koju možete uzimati je 1200 mg aktivne tvari tijekom 24 sata.

Predozirati

Očituje se toničko-kloničnim napadajima, uznemirenosti, pospanošću, tahikardijom, nesvjesticom, niskim krvnim tlakom, vrtoglavicom, slabošću, povraćanjem "taloga od kave" i drugim znakovima gastrointestinalnog krvarenja. Potrebno je hitno ispiranje želuca, uvođenje enterosorbenta, aktivnog ugljena, terapija sindromom.

Interakcija

Prema bilješci, Trental pojačava učinak lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (trombolitički agensi, antikoagulanti izravnih i neizravnih učinaka), antibiotika (cefotetan, cefoperazon, cefamandol i drugi cefalosporini), valproične kiseline. Pentoksifilin pojačava učinak oralnih hipoglikemijskih sredstava, inzulina, antihipertenzivnih lijekova. Cimetidin je u stanju povećati razinu lijeka u krvi, povećati ozbiljnost nuspojava. Uz istodobnu uporabu drugih ksantina, primjećuje se prekomjerno živčano uzbuđenje pacijenata.

Uvjeti prodaje

Uvjeti skladištenja

Na tamnom mjestu izvan dohvata djece na temperaturi od 8 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Rok trajanja

posebne upute

Potrebna je kontrola koagulabilnosti krvi uz istodobnu antikoagulantnu terapiju. Terapija pentoksifilinom provodi se pod obveznom kontrolom razine krvnog tlaka. U bolesnika s dijabetesom melitusom lijek može uzrokovati hipoglikemiju. Nakon kirurških intervencija potrebno je pratiti pokazatelje hematokrita i hemoglobina. U slučaju nestabilnog i niskog krvnog tlaka, doza lijeka se smanjuje. Nema pouzdanih podataka o sigurnosti i djelotvornosti lijeka Trental u djece. Udisanje duhanskog dima uzrokuje smanjenje terapijske učinkovitosti lijeka. Za intravenske infuzije, pacijent treba biti u ležećem položaju.

U Wikipediji nema opisa lijeka.

Kompatibilnost s alkoholom

Nije kompatibilno s alkoholom.

Trental tijekom trudnoće

Za što se koristi Trental tijekom trudnoće? Treba imati na umu da je ovaj lijek kontraindiciran u ovom životnom razdoblju..

Trental: upute za uporabu i za što služi, cijena, pregledi, analozi

Izvorni lijek iz tvrtke Sanofi na bazi pentoksifilina. Koristi se za poboljšanje opskrbe mozga i perifernih žila krvlju. Koristi se samo za liječenje odraslih. Dostupno u obliku tableta i otopine za injekcije. Farmakološka svojstva sastoje se u poboljšanju parametara kvalitete krvi, smanjenju viskoznosti, širenju perifernih žila. Propisan je za encefalopatije, zatajenje cirkulacije u mrežnici, respiratornom traktu i drugim tkivima.

Oblik doziranja

Indijska tvrtka Sanofi proizvodi lijek u dva oblika doziranja - filmom obložene tablete i injekcije. Zbog prevlake tablete su enteričke. Ampule Trentala imaju točku prekida, što ih čini praktičnijim za upotrebu. Pakiranje sadrži 5 ampula ili 60 tableta. Koncentracija aktivne tvari u ampuli je 20 mg / ml. Postoje dvije vrste tableta: s dozom od 100 mg i produljenim djelovanjem s dozom od 400 mg.

Opis i sastav

Trental je izvorni lijek za pentoksifilin. Prema svojim kliničkim učincima, ova se aktivna tvar naziva angioprotektorima i sredstvima koja poboljšavaju mikrocirkulaciju. Utjecaj na krvne stanice dovodi do sposobnosti Trentala da poveća fluidnost krvi, što poboljšava mikrocirkulaciju u patološkim zonama. Osim toga, lijek inhibira nakupljanje posebnih medijatora u glatkim mišićima krvnih žila, što uzrokuje njihovo opuštanje i smanjenje vaskularnog otpora..

Nakon uzimanja Trentala, koronarne žile se lagano šire, opskrba mozga poboljšava se, lezije perifernih arterija se smanjuju i povećava se kvaliteta tkivnog disanja. Maksimalni učinak opaža se u stanicama središnjeg živčanog sustava i udova.

Ulazeći u tijelo, Trental se metabolizira u jetri, nakon čega pokazuje svoje farmakološko djelovanje. Otprilike 90% lijeka izlučuje se putem bubrega, pa problemi s ovim organom zahtijevaju prilagodbu doze Trentala.

Farmakološka skupina

Trental je periferni vazodilatator.

Indikacije za uporabu

za odrasle

Lijek je propisan za poboljšanje mikrocirkulacije i metaboličkih procesa u perifernim žilama. Indikacije za uzimanje Trentala su:

 1. Vaskularne patologije koje su se pojavile kao komplikacija ateroskleroze (dijabetička angiopatija, povremena klaudikacija).
 2. Poremećaji trofizma tkiva (čirevi, gangrena, ozebline).
 3. Problemi s cerebralnom cirkulacijom različitog podrijetla (nakon moždanog udara, ishemije, cerebralne ateroskleroze).
 4. Vrtoglavica, oštećenje pamćenja i promjene koncentracije uzrokovane neadekvatnom prehranom moždanog tkiva.
 5. Patologije cirkulacije krvi u mrežnici i žilama vizualnog aparata.
 6. Raynaudova bolest, parestezija.
 7. Gubitak sluha zbog degenerativnih promjena i vaskularnih patologija unutarnjeg uha.

za djecu

Ne koristi se u pedijatriji.

za trudnice i tijekom dojenja

Trental je kontraindiciran u žena tijekom trudnoće i dojenja..

Kontraindikacije

Kontraindikacije su uglavnom povezane sa sposobnošću lijeka da poveća cirkulaciju krvi i smanji viskoznost krvi. Trental se ne smije propisivati ​​pod sljedećim uvjetima:

 1. Masivno krvarenje.
 2. Krvarenje u mrežnici.
 3. Preosjetljivost na metilksantinsku skupinu ili pomoćne komponente lijeka.
 4. Akutno razdoblje infarkta miokarda.
 5. Trudnoća ili dojenje.
 6. Cerebralno krvarenje.
 7. Djetinjstvo.
 8. Teške aritmije.
 9. Niski krvni tlak.
 10. Napredni stupnjevi ateroskleroze koronarnih ili cerebralnih arterija.

Temeljitiji pregled i pažljivi propisi lijeka Trental trebaju pacijenti sa:

 1. Kronično zatajenje srca.
 2. Arterijska hipotenzija.
 3. Hipofunkcija jetre.
 4. Patologije bubrega.
 5. Sklonost krvarenju ili istodobna primjena antikoagulansa.

Primjene i doze

za odrasle

Oblik doziranja i doziranje lijeka odabire liječnik, uzimajući u obzir ozbiljnost stanja pacijenta i druge individualne karakteristike. Poluvrijeme Trentala prilično je kratko (do 2 sata), stoga se u obliku tableta lijek može propisati do 4 puta dnevno. Standardni režim je 2-4 tablete tri puta dnevno. Tablete se uzimaju oralno. Preporuča se piti ih s puno vode i ne žvakati ih. Vrijeme prijema - nakon jela.

Dopuštena je dovoljno velika količina pentoksifilina dnevno. Maksimalna dnevna doza je 1200 mg. Ova je brojka kumulativna, bez obzira na oblik doziranja u kojem se koristi Trental..

Tablete se propisuju neovisno tijekom terapije održavanja ili paralelno s injekcijskim oblikom u akutnom razdoblju bolesti (produljeni oblik).

Otopina ampule namijenjena je intravenskoj primjeni mlaznom ili kapalnom metodom. Za pripremu otopine sadržaj ampule razrijedi se s 5% glukoze, Ringerovom tekućinom ili fiziološkom otopinom. Terapiju možete započeti samo s bistrim rješenjem. Lijek se primjenjuje 1 ili 2 puta dnevno. Jedna doza može biti 100-600 mg, točnu količinu određuje liječnik. Vrlo je važno promatrati trajanje postupka. Infuzija može trajati od 1 sata do cijelog dana (za ozbiljne poremećaje). Ako je potrebna dugotrajna primjena, doziranje se propisuje brzinom od 0,6 mg pentoksifilina po kilogramu težine na sat. Pacijent ne smije primati više od 1,5 litre infuzione otopine dnevno..

Ako je potrebno miješanje s drugim otopinama, kompatibilnost se ispituje odvojeno.

Minimalna doza pentoksifilina (100 mg) obično se ubrizgava mlaznom metodom, dok je pacijent u vodoravnom položaju. Postupak bi trebao trajati najmanje 5 minuta. Stopa ponavljanja je obično do 2 puta dnevno.

Za bolesnike s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom doza se prilagođava.

Nuspojave

U većini slučajeva pacijenti prijavljuju dobru podnošljivost lijekova. Prema službenim uputama, nakon uvođenja Trentala moguće su sljedeće:

 1. Mučnina, bolovi u trbuhu, poremećaji stolice.
 2. Hiperemija lica, lupanje srca, promjene krvne slike, napadi angine.
 3. Vrtoglavica, poremećaj spavanja, razdražljivost.
 4. Alergijske kožne reakcije.
 5. Atonija crijeva, krvarenje sluznice i krvnih žila kože, snižavanje krvnog tlaka.

Interakcija s drugim lijekovima

Trental pojačava učinak sredstava za razrjeđivanje krvi. Kada se propisuje s fibrinolitičkim sredstvima i heparinom, dozu je potrebno prilagoditi. Farmakološko pojačavanje također se opaža kada se uzima istodobno s inzulinom, antidijabetičkim agensima, ACE inhibitorima.

posebne upute

Liječenje se mora provoditi pod kontrolom krvnog tlaka. Osobe s dijabetesom mogu smanjiti dozu hipoglikemijskih sredstava ako trebaju uzimati Trental. Tijekom liječenja potrebno je nadzirati sustav zgrušavanja krvi, hemoglobina i hematokrita.

U pušača se terapijska učinkovitost pentoksifilina može smanjiti.

Stariji bolesnici često trebaju prilagodbu doze.

Predozirati

Unatoč činjenici da je dnevno dopuštena dovoljno velika količina pentoksifilina, dogodili su se slučajevi predoziranja. Značajni višak doze može uzrokovati sljedeće simptome u pacijenta:

 1. Slabost, znojenje, mučnina.
 2. Cijanoza, vrtoglavica, nesvjestica.
 3. Konvulzije, aritmije, tahikardija.

Kod prvih znakova opijenosti, primjena lijeka se zaustavlja. Hipoksiju mozga može se spriječiti pravilnim postavljanjem glave i gornjeg dijela tijela pacijenta - trebali bi biti ispod glavnog dijela tijela.

Da bi se ublažilo stanje pacijenta, provodi se simptomatska terapija - održava se krvni tlak i dišna funkcija. U slučaju konvulzivnih napadaja, indicirana je primjena diazepama.

Lijek se čuva na temperaturi do 25 stupnjeva.

Analozi

Umjesto Trentala mogu se koristiti sljedeći lijekovi:

 1. Vasonite je domaći lijek koji sadrži pentoksifilin kao aktivnu tvar. Proizvodi se u tabletama s produljenim oslobađanjem koje se ne mogu koristiti u bolesnika mlađih od 18 godina, žena koje očekuju dijete i doje..
 2. Agapurin je visokokvalitetni cjeloviti analog Trentala, koji proizvodi Zentiva. Lijek se proizvodi u tabletama i koncentratu, od kojih se priprema otopina za infuziju. Kontraindicirani su kod djece, žena koje čekaju dijete i koji podržavaju dojenje..
 3. Vasobral je zamjena za Trental u terapijskoj skupini. Dostupan je u tabletama i oralnoj otopini. Lijek se ne može propisati djeci i pacijentima na položaju. Vasobral suzbija laktaciju, pa se ne preporučuje u tom razdoblju.
 4. Doxy-Hem je zamjena za Trental u terapijskoj skupini. To je angioprotektivno sredstvo, dostupno u kapsulama koje se mogu propisati djeci starijoj od 13 godina. Oni su kontraindicirani u prvom tromjesečju i dojenju..

Cijena lijeka

Trošak lijeka je u prosjeku 504 rubalja. Cijene se kreću od 125 do 1960 rubalja.

Trental ® (Trental ®)

Djelatna tvar:

Sadržaj

 • 3D slike
 • Sastav
 • farmakološki učinak
 • Farmakodinamika
 • Farmakokinetika
 • Indikacije lijeka Trental
 • Kontraindikacije
 • Primjena tijekom trudnoće i dojenja
 • Nuspojave
 • Interakcija
 • Način primjene i doziranje
 • Predozirati
 • posebne upute
 • Obrazac za puštanje
 • Proizvođač
 • Uvjeti izdavanja iz ljekarni
 • Uvjeti skladištenja lijeka Trental
 • Rok trajanja lijeka Trental
 • Cijene u ljekarnama

Farmakološke skupine

 • Vazodilatator [sredstva protiv trombocita]
 • Vazodilatator [Adenosinergici]
 • Vazodilatacijsko sredstvo [Angioprotektori i korektori mikrocirkulacije]

Nosološka klasifikacija (ICD-10)

 • E14.5 Dijabetički čir
 • F90.0 Oštećena aktivnost i pažnja
 • H31.9 Bolest žilnice, nespecificirana
 • H35.9 Poremećaj mrežnice, nespecificiran
 • H80 Otoskleroza
 • H91 Ostali gubici sluha
 • H93.0 Degenerativne i krvožilne bolesti uha
 • I63 Infarkt mozga
 • I67.2 Cerebralna ateroskleroza
 • I67.9 Cerebrovaskularna bolest, nespecificirana
 • I69 Posljedice cerebrovaskularnih bolesti
 • I69.3 Posljedice cerebralnog infarkta
 • I69.4 Posljedice moždanog udara, koje nisu specificirane kao krvarenje ili cerebralni infarkt
 • I70.2 Ateroskleroza arterija udova
 • I73.8 Ostale specificirane periferne vaskularne bolesti
 • I79.2 Periferna angiopatija kod bolesti svrstanih drugdje
 • L97 Čir na donjem ekstremitetu, nije drugdje klasificiran
 • L98.4.2 * Trofični čir na koži
 • R02 Gangrena, koja nije drugdje klasificirana
 • R41.3.0 * Smanjena memorija
 • R41.8.0 * Intelektualno-mnetički poremećaji
 • R42 Vrtoglavica i oštećena stabilnost

3D slike

Sastav

Crijevne filmom obložene tablete1 kartica.
aktivna tvar:
pentoksifilin100 mg
pomoćne tvari: laktoza - 20 mg; škrob - 30 mg; talk - 8,5 mg; koloidni silicijev dioksid - 0,5 mg; magnezijev stearat - 1 mg
filmska ljuska: kopolimer metakrilne kiseline - 11,45 mg; natrijev hidroksid - 0,168 mg; makrogol (polietilen glikol) 8000 - 1,4 mg; talk - 0,388 mg; titan dioksid (E171) - 1,227 mg

Opis oblika doziranja

Tablete, 100 mg: okrugle bikonveksne, obložene bijelim enteričkim filmom.

farmakološki učinak

Farmakodinamika

Lijek Trental ® smanjuje viskoznost krvi i poboljšava reološka svojstva krvi (fluidnost) poboljšavajući poremećenu deformabilnost eritrocita; smanjenje agregacije trombocita i eritrocita; smanjenje koncentracije fibrinogena; smanjenje aktivnosti leukocita i smanjenje adhezije leukocita na vaskularni endotelij.

Kao aktivna tvar, Trental ® sadrži derivat ksantina - pentoksifilin. Mehanizam njegovog djelovanja povezan je s inhibicijom PDE i nakupljanjem cAMP u vaskularnim glatkim mišićnim stanicama i krvnim tijelima..

Pružajući slab miotropni vazodilatacijski učinak, pentoksifilin blago smanjuje sistemski krvožilni otpor i blago širi koronarne žile.

Pentoksifilin ima slab pozitivan inotropni učinak na srce.

Poboljšava mikrocirkulaciju u područjima oštećene cirkulacije krvi.

Liječenje Trentalom ® dovodi do poboljšanja simptoma cerebrovaskularnih nezgoda. U okluzivnim bolestima perifernih arterija, upotreba Trentala® dovodi do povećanja pješačke udaljenosti, uklanjanja noćnih grčeva u telećim mišićima i nestanka bolova u mirovanju.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, pentoksifilin se brzo i gotovo u potpunosti apsorbira.

Pentoksifilin prolazi kroz učinak primarnog prolaska kroz jetru. Apsolutna bioraspoloživost izvorne tvari je (19 ± 13)%.

Koncentracija glavnog aktivnog metabolita - 1- (5-hidroksiheksil) -3,7-dimetil ksantin (metabolit 1) - u krvnoj je plazmi 2 puta veća od koncentracije početnog pentoksifilina.

Metabolit 1 je u reverzibilnoj biokemijskoj redoks ravnoteži s pentoksifilinom.

Stoga se pentoksifilin i metabolit 1 zajedno smatraju aktivnom jedinicom. Kao rezultat toga, dostupnost aktivne tvari je mnogo veća.

T1/2 pentoksifilin nakon oralne primjene je 1,6 sati.

Pentoksifilin se potpuno metabolizira i više od 90% izlučuje kroz bubrege u obliku nekonjugiranih metabolita topivih u vodi.

Pacijenti s oštećenom bubrežnom funkcijom. U ovoj skupini bolesnika izlučivanje metabolita je usporeno.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre T1/2 pentoksifilin se produljuje i povećava se apsolutna bioraspoloživost.

Indikacije lijeka Trental ®

periferna arterijska okluzivna bolest aterosklerotskog ili dijabetičkog podrijetla (npr. povremena klaudikacija, dijabetička angiopatija);

trofični poremećaji cirkulacije (na primjer, trofični čir na nogama, gangrena);

poremećaji cerebralne cirkulacije (posljedice cerebralne ateroskleroze, uključujući smanjenu koncentraciju, vrtoglavicu, oštećenje pamćenja), ishemijska stanja i stanja nakon moždanog udara;

poremećaji cirkulacije u mrežnici i žilnici oka;

otoskleroza, degenerativne promjene u pozadini vaskularne patologije unutarnjeg uha i gubitka sluha.

Kontraindikacije

preosjetljivost na pentoksifilin, druge metilksantine ili bilo koju od komponenata lijeka;

masivno krvarenje (rizik od povećanog krvarenja);

opsežno krvarenje u mrežnici oka (rizik od povećanog krvarenja);

krvarenje u mozgu;

akutni infarkt miokarda;

intolerancija na galaktozu, nedostatak laktaze i sindrom malapsorpcije glukoze-galaktoze (zbog prisutnosti laktoze u pripravku);

trudnoća (nedovoljno podataka);

razdoblje dojenja (nedovoljno podataka);

djeca mlađa od 18 godina.

Pažljivo:

ozbiljni poremećaji srčanog ritma (rizik od pogoršanja aritmija);

arterijska hipotenzija (rizik od daljnjeg snižavanja krvnog tlaka, vidjeti "Doziranje i primjena");

kronično zatajenje srca;

peptični čir na želucu i dvanaesniku;

oslabljena bubrežna funkcija (Cl kreatinin, uključujući neizravne antikoagulanse (antagonisti vitamina K), vidi "Interakcija");

istodobna primjena s inhibitorima agregacije trombocita (klopidogrel, eptifibatid, tirofiban, epoprostenol, iloprost, abciximab, anagrelid, NSAID (osim selektivnih inhibitora COX-2), acetilsalicilna kiselina, tiklopidin, dipiridamol, vidi);

istodobna primjena s hipoglikemijskim sredstvima (inzulin i hipoglikemijska sredstva za oralnu primjenu, vidjeti "Interakcija");

istodobna primjena s ciprofloksacinom (vidjeti "Interakcija");

istodobna primjena s teofilinom (vidjeti "Interakcije").

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Lijek Trental ® kontraindiciran je za uporabu tijekom trudnoće (jer nema dovoljno podataka).

Pentoksifilin u malim količinama prelazi u majčino mlijeko. Ako je potrebno, upotreba lijeka treba zaustaviti dojenje (s obzirom na nedostatak iskustva u primjeni).

Nuspojave

Slijede nuspojave koje su primijećene u kliničkim ispitivanjima i nakon primjene lijeka u prometu (učestalost nepoznata).

Iz živčanog sustava: glavobolja, vrtoglavica, aseptični meningitis, konvulzije.

Mentalni poremećaji: uznemirenost, poremećaj spavanja, anksioznost.

Iz srca: tahikardija, aritmija, snižavanje krvnog tlaka, angina.

Sa strane posuda: nalet krvi na kožu, krvarenje (uključujući krvarenje iz žila kože, sluznice, želuca, crijeva).

Iz probavnog sustava: kserostomija (suha usta), anoreksija, crijevna atonija, osjećaj pritiska i punoće u želucu, mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, hipersalivacija (pojačano slinjenje).

Iz jetre i žučnih puteva: intrahepatična kolestaza, povećana aktivnost jetrenih transaminaza, povećana aktivnost ALP.

Od strane krvi i limfnog sustava: leukopenija / neutropenija, trombocitopenija, pancitopenija, hipofibrinogenemija.

Sa strane organa vida: oštećenje vida, skotoma.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: svrbež, osip na koži, eritem (crvenilo kože), urtikarija, povećana lomljivost noktiju, edemi.

Iz imunološkog sustava: anafilaktičke / anafilaktoidne reakcije, angioedem, anafilaktički šok, bronhospazam.

Interakcija

S antihipertenzivnim lijekovima. Pentoksifilin povećava rizik od arterijske hipotenzije kada se koristi istovremeno s antihipertenzivnim lijekovima (na primjer, ACE inhibitorima) ili drugim lijekovima koji imaju potencijalni antihipertenzivni učinak (na primjer, nitrati).

S lijekovima koji utječu na sustav zgrušavanja krvi. Pentoksifilin može pojačati učinak lijekova koji utječu na sustav zgrušavanja krvi (izravni i neizravni antikoagulanti, trombolitici, antibiotici poput cefalosporina). Kombiniranom primjenom pentoksifilina i neizravnih antikoagulansa (antagonista vitamina K) u postmarketinškim ispitivanjima primijećeni su slučajevi pojačanog antikoagulantnog djelovanja (rizik od krvarenja). Stoga se na početku uzimanja pentoksifilina ili promjene njegove doze preporučuje kontrola ozbiljnosti antikoagulantnog učinka u bolesnika koji uzimaju ovu kombinaciju lijekova, na primjer radi redovitog praćenja MHO.

S cimetidinom. Cimetidin povećava koncentraciju pentoksifilina i aktivnog metabolita I u plazmi (rizik od nuspojava).

S ostalim ksantinima. Istodobna primjena s drugim ksantinima može dovesti do pretjeranog živčanog uzbuđenja.

S hipoglikemijskim sredstvima (inzulin i hipoglikemijska sredstva za oralnu primjenu). Hipoglikemijski učinak inzulina ili hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu može se pojačati istodobnom primjenom pentoksifilina (povećani rizik od hipoglikemije). Potrebno je strogo praćenje stanja takvih bolesnika, uključujući redovitu kontrolu glikemije..

S teofilinom. U nekih bolesnika, istodobnom primjenom pentoksifilina i teofilina, bilježi se porast koncentracije teofilina. U budućnosti to može dovesti do povećanja ili povećanja nuspojava povezanih s teofilinom..

S ciprofloksacinom. U nekih bolesnika, istodobnom primjenom pentoksifilina i ciprofloksacina, bilježi se porast koncentracije pentoksifilina u krvnoj plazmi. U budućnosti to može dovesti do povećanja ili povećanja nuspojava povezanih s primjenom ove kombinacije..

S inhibitorima agregacije trombocita. Istodobnom primjenom pentoksifilina s inhibitorima agregacije trombocita (klopidogrel, eptifibatid, tirofiban, epoprostenol, iloprost, abciksimab, anagrelid, NSAID (osim selektivnih inhibitora COX-2), acetilsalicilna kiselina, razvoj potencijalnog povećanja aditiva)... Stoga, zbog rizika od krvarenja, pentoksifilin treba koristiti s oprezom zajedno s gore navedenim inhibitorima agregacije trombocita (vidjeti "S oprezom").

Način primjene i doziranje

Unutra, gutajući cijelo, tijekom ili neposredno nakon obroka, pijući puno vode.

Doziranje određuje liječnik u skladu s individualnim karakteristikama pacijenta..

Uobičajena doza je 1 tablica. lijek Trental® 100 mg 3 puta dnevno, nakon čega slijedi polagano povećanje doze na 200 mg 2-3 puta dnevno. Maksimalna pojedinačna doza je 400 mg; maksimalni dnevni unos - 1200 mg.

U bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom (Cl kreatinin ispod 30 ml / min), doziranje se može smanjiti na 1-2 tablete / dan.

Smanjenje doze, uzimajući u obzir individualnu toleranciju, neophodno je u bolesnika s ozbiljno oštećenom funkcijom jetre.

Liječenje se može započeti s malim dozama kod bolesnika s niskim krvnim tlakom, kao i kod onih kojima prijeti rizik zbog mogućeg smanjenja krvnog tlaka (bolesnici s teškom bolesti koronarnih arterija ili hemodinamski značajnom cerebralno-vaskularnom stenozom). U tim se slučajevima doza može povećavati samo postupno..

Predozirati

Simptomi: vrtoglavica, mučnina, povraćanje poput taloga kave, pad krvnog tlaka, tahikardija, aritmija, crvenilo kože, gubitak svijesti, jeza, arefleksija, toničko-klonički napadi.

Liječenje: simptomatsko. U slučaju gore navedenih kršenja, morate se odmah obratiti liječniku. Kada se pojave prvi znakovi predoziranja (znojenje, mučnina, cijanoza), lijek se odmah zaustavlja. Ako se lijek uzima nedavno, treba poduzeti mjere za sprečavanje daljnje apsorpcije lijeka uklanjanjem (ispiranje želuca) ili usporavanjem apsorpcije (na primjer uzimanjem aktivnog ugljena). Posebnu pozornost treba posvetiti održavanju krvnog tlaka i respiratorne funkcije. Kod konvulzivnih napadaja daje se diazepam. Nepoznati specifični protuotrov.

posebne upute

Liječenje treba provoditi pod kontrolom krvnog tlaka..

U bolesnika s dijabetesom melitusom koji uzimaju hipoglikemijska sredstva, imenovanje velikih doza može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju (možda će biti potrebna korekcija doza hipoglikemijskih sredstava i kontrola glikemije).

Pri propisivanju lijeka Trental ® istodobno s antikoagulansima, potrebno je pratiti pokazatelje sustava zgrušavanja krvi.

U bolesnika koji su nedavno operirani, potrebno je redovito praćenje razine Hb i hematokrita.

Pacijenti s niskim i nestabilnim krvnim tlakom trebaju smanjiti dozu pentoksifilina.

U starijih osoba može biti potrebno smanjenje doze (povećana bioraspoloživost i smanjena brzina eliminacije).

Sigurnost i djelotvornost pentoksifilina u djece nisu dobro razumljivi..

Pušenje može smanjiti terapijsku učinkovitost lijeka.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i sudjelovanje u potencijalno opasnim aktivnostima. S obzirom na moguće nuspojave (poput vrtoglavice), potreban je oprez tijekom vožnje ili sudjelovanja u potencijalno opasnim aktivnostima.

Obrazac za puštanje

Enteričke filmom obložene tablete, 100 mg. 10 ili 15 tab. u blisteru od PVC / aluminijske folije. 6 bl. 10 tab. ili 4 bl. 15 tab. smještene u kartonsku kutiju.

Proizvođač

Sanofi India Limited, Indija. Sanofi India Limited, Indija. Broj parcele 3501, 3503-3515, 6310B-14, GIDC, Estate, Ankleshwar - 393002, dist. Bharuch, Indija.

Izdavanje kontrole kvalitete. Sanofi India Limited, Indija.

Pravna osoba u čije ime je izdana potvrda o registraciji. Sanofi India Limited, Indija.

Potvrde potrošača treba poslati na adresu u Rusiji: 125009, Moskva, ul. Tverskaja, 22.

Tel.: (495) 721-14-00; faks: (495) 721-14-11.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Uvjeti skladištenja lijeka Trental ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja lijeka Trental ®

Ne upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakiranju.

Pročitajte Više O Duboke Venske Tromboze

3.1.9. Korektori cerebralne cirkulacije, psihostimulansi i nootropici

Struktura Mozak je u usporedbi s ostalim tkivima najosjetljiviji na nedostatak kisika i hranjivih sastojaka. S nedovoljnom opskrbom mozga krvlju (ishemija), funkcije središnjeg živčanog sustava su oštećene, što u konačnici može dovesti do invaliditeta, pa čak i smrti.

Sredstva za rozaceju na licu. Popis najboljih: kreme, masti, narodni recepti

Struktura Ljudska se koža hrani mrežom krvnih žila. Ponekad, pod utjecajem niza čimbenika, te posude prestaju ispravno funkcionirati. Tada se poremeti mikrocirkulacija krvi i posljedično, procesi prehrane kože.

Simptomi da imate srčanu bolest i kako odrediti koju?

Struktura Ekologija, nezdrava prehrana, loše navike, svakodnevni stres, brzi tempo modernog života i nedostatak odgovarajućeg odmora istroše srce.Nije iznenađujuće što se učestalost srčanih bolesti povećava svake godine.